Mor el faller Juan Hernando Santafé. Històric en el món de les falles

Juan Hernando
Juan Hernando

Hui el món de les falles es vist de negre, ha perdut a un dels seus fallers més volgutJuan Hernando Santafé, portava les falles al seu cor, ho ha donat tot per les festes josefines i han perdut, a dos mesos del seu retorn, a un dels fallers històrics.

Juan era un d’estos fallers al que no li feia falta tindre un càrrec rellevant per destacar o treballar, sempre ha sigut un faller referencial en la festa fallera. I així ho va ser durant diverses dècades, des que, l’any 1979, i després de plantar amb els seus fills algunes falles casolanes en el barri, acabaria sent el president fundador d’una nova comissió en un barri que anava construint-se enfront de l’hospital Peset: General Barroso, ara Jerónima Galés-Litógrafo Pascual i Abad, que va presidir durant 16 exercicis en tres etapes.

La seua pròpia banda de música

President de cap a peus, treballador com ell mateixa, l’11 de març de 1995 davant els fallers d’honor, la comissió es va sumar a la comptadíssima quantitat de falles que organitzen la seua pròpia banda de música, actualment consolidada plenament, i per la qual va apostar plenament amb un primer concert de música. Precisament, la mostra commemorativa del 25 aniversari de la banda va ser un dels últims actes que van viure les falles abans de la interrupció per la pandèmia. I fa a penes uns dies havia tingut lloc l’audició dels nous educands.

Faller de primera linea

Sense estridències ni polèmiques, la seua presència en fòrums d’opinió era escoltada i respectada. Va ser jurat de la fallera major de València de 1996, Elena Muñoz, i la seua neta Isabel Hernando, coneguda en els ambients del Teatre Faller, va fer doblet: cort infantil en 1999 i cort major en 2010.

Faller dels bons, de casal

Faller dels bons, de casal i del que fera falta, Juan estava per a tot. Com que el campionat de dominó organitzat per la comissió i que porta el seu nom.

Un gran referent

La següent generació va acabar fent el gran salt qualitatiu de la comissió, amb les presidències de José Valle i del seu fill, Juan Hernando Serra, passant de nivells mitjans a les categories d’elit. Des de 2010 i fins a l’actualitat, sota la presidència de Jesús Hernández Pla, pertany al grup consolidat de Primera A. Ara, la comissió li recorda, li reconeix i li plora.

El món faller li plora

 

<>