Arriba la superlluna de sang esta propera matinada

Compartir:

L’última lluna de sang fins el 2022 | EFE

 

La matinada d’aquest dilluns 21 de gener hi haurà un eclipsi total de Lluna. És la primera gran cita astronòmica de l’any. El podrem veure a la Comunitat, tot i que les millors condicions es trobaran cap a l’oest d’Espanya. Aquest eclipsi coincidix amb la primera d’una sèrie de tres llunes plenes de perigeu o superllunes. El satèl·lit es veurà tenyit de roig i esdevindrà una ‘superlluna de sang’.

El fenomen començarà a les 3:36 de dilluns i acabarà durant l’alba

Per observar l’eclipsi caldrà matinar molt o, qui ho desitge i puga fer-ho, no dormir esta nit. El nostre planeta començarà a fer ombra la Lluna a partir les 4 de la matinada. La fase d’eclipsi total començarà a les 5:41 i el màxim serà a les 6:12 hores. A Catalunya s’observarà a una altura de 20º respecte l’horitzó, mentre que a les Canàries es podrà veure millor, a una alçada de 35º.

 

 

El final de fase de totalitat serà a les 6:43; per tant, la totalitat es podrà veure completa i a les fosques, tot i que la Lluna estarà molt baixa sobre l’horitzó. Més tard de les 8 del matí de dilluns el nostre satèl·lit s’haurà post i no podrem viure la última fase.

 

Durant la fase principal del fenomen, la Lluna es veurà tenyida de roig.  S’anomena lluna de sang. Per tant, el d’aquest dilluns a la matinada serà un episodi que es podria batejar com a superlluna de sang.

 

Un eclipsi menys espectacular que el de l’estiu passat

L’eclipsi total de lluna que es va poder viure el juliol passat | Aleix Roig- Astrocat

 

Aquest eclipsi no serà tan ampli com el de l’estiu de l’any passat perquè el pol sud de la Lluna no arribarà a tocar el centre de l’ombra de la Terra. Però, com sempre, serà un espectacle molt sorprenent. Esperem que les nuvolades de la borrasca de diumenge, que estaran marxant Mediterrani endins.

 

 

Si el temps no ens ho permet, sempre ho podem seguir online. Hi ha diversos centres astronòmics que emetran el fenomen. Recomanem el següent portal:

 

 

L’eclipsi total coincidix amb la primera superlluna de l’any

La lluna plena de demà serà una lluna plena de perigeu, perquè estarà situada en el punt de l’òrbita més pròxim a la Terra. Serà la primera d’una sèrie de tres. La segona arribarà el 19 de febrer, i la tercera, el 21 de març. D’aquestes llunes plenes de perigeu en diem superllunes. Destaquem el fenomen del mes de febrer perquè serà el perigeu més curt de tots.

EL MÉS LLEGIT

Processen per violència masclista David Leo, l’Estudiant de ‘El cazador’, i guanyador de ‘Pasapalabra’

Encara que l'enregistrament està acabat, fonts de la televisió pública asseguren que RTVE sospesa no emetre els programes ja gravats

Coneix ací com registrar-se per demanar els descomptes de fins al 90% en viatges per a joves

Els descomptes s'apliquen a bitllets senzills i d'anada i tornada per viatjar entre el 15 de juny i el 15 de setembre de 2023 per Espanya i Europa

El suïcidi és la quarta causa de morts entre joves de 15 a 19 anys a Espanya

Psicòlegs reunits este a València adverteixen que s'han multiplicat gairebé per 20 les consultes en els darrers 12 anys

Al Pacino, de 83 anys, anuncia que serà pare per quarta vegada amb la seua parella de 29

L'actor estatunidenc Al Pacino es convertirà en pare per quarta vegada als 83 anys al costat de la seua parella Noor Alfallah, de 29....