Intervenen una tona de cocaïna oculta en un veler

Els detinguts han tirat la droga per la finestra del cotxe
Els detinguts han tirat la droga per la finestra del cotxe

 

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb l’Agència Tributària, i en col·laboració amb la NCA britànica i la NRED francesa, han intervingut una tona de cocaïna oculta en un modern veler abordat pel GEO i Vigilància Duanera enmig de l’Atlàntic. És la segona organització de narcotraficants desarticulada a la província de Màlaga en menys d’un mes.

 

Per a accedir a la mercaderia ha sigut necessari fracturar les parets del casc del vaixell, fins a localitzar els 1.018 paquets d’un quilogram de clorhidrat de cocaïna amagats en un lloc indetectable amb una simple inspecció. Mitjançant un dispositiu realitzat en mar i terra, han sigut arrestats els tres tripulants de l’embarcació i altres cinc persones establides en diferents localitats malaguenyes, entre les quals es troben els líders del grup.

L’abordatge efectuat ha comportat una extraordinària perillositat per als agents, ja que el vaixell de competició, de 18 metres d’eslora i cinc de manga, valorat en un milió d’euros, aconsegueix velocitats superiors als 20 nusos. La tripulació estava integrada per experts a patronejar moderns velers de competició, els qui registraven les embarcacions en regates per a, així, poder transportar discretament grans quantitats de substàncies estupefaents des de Sud-amèrica fins a Europa. La investigació ha sigut coordinada pel Jutjat d’Instrucció número 2 d’Escull, a Lanzarote.

 

La investigació es va iniciar a la fi de l’any 2020 a conseqüència de les labors d’intel·ligència efectuades entorn d’infraestructures portuàries, i amb les quals es va descobrir a diversos ciutadans europeus, situats en diverses localitats de la Màlaga i el Llevant, vinculats amb el transport marítim de cocaïna a través d’embarcacions. Poc després, es va corroborar l’existència d’una organització criminal de narcotraficants especialitzada en el transport de substàncies estupefaents des de Sud-amèrica fins a Espanya mitjançant moderns velers de competició.

 

Per a això, el grup comptava amb experts patrons i mariners assentats a Espanya i especialitzats en la navegació d’aquesta classe d’embarcacions, que posseïen un ampli historial delictiu en aquesta activitat. Per a justificar els viatges, trasllats i moviments necessaris per a dur a terme el transport de drogues sense alçar sospites registraven els velers en diverses regates.

 

Col·laboració policial internacional per la seua freqüent itinerància

Avançada la investigació, els agents van comptar amb la col·laboració de la NCA britànica i la NRED francesa pel fet que els membres de l’organització es traslladaven de manera habitual entre el Regne Unit, Alacant, Màlaga i illes del Carib com Martinica i Saint Lucia. Aquesta freqüent itinerància de l’organització va complicar les labors d’investigació dels agents espanyols i els seus homòlegs internacionals.

 

Amb tota aquesta informació, els investigadors van realitzar un dispositiu en mar i terra per a aconseguir la desarticulació total de l’organització, tenint en compte que la mateixa comptava amb vaixells que requereixen el govern d’experts en navegació. L’embarcació abordada compta amb 18 metres d’eslora i cinc de manga, i pot aconseguir una velocitat superior als 20 nusos.

 

Un botí de més de 60.000 euros

D’aquesta manera, l’abordatge va ser realitzat en l’oceà Atlàntic per agents del Grup Especial d’Operacions (GEO) i funcionaris de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària, els qui es van enfrontar a una intervenció d’extrema perillositat que va finalitzar amb èxit amb la detenció dels tres tripulants i la intervenció d’una tona de cocaïna oculta a l’interior del casc. La mercaderia, fins a 1.018 paquets d’un quilogram de clorhidrat de cocaïna, havia sigut perfectament amagada en un doble fons situat al costat dels depòsits de gasolina, espai de molt difícil accés i dissimulat de tal manera que era indetectable amb una simple inspecció o sense fracturar els parets de fibra de vidre que conformaven el casc del veler.

 

Dies després, van ser arrestades altres cinc persones a la província de Màlaga i es van realitzar diferents registres, on es va intervenir deu quilograms de ketamina, 65.000 euros en efectiu, tres vehicles d’alta gamma, diversa documentació relacionada amb el blanqueig de capitals, telèfons mòbils, ordinadors i equips electrònics i de comunicació. A més, s’han bloquejat comptes i s’ha ordenat la prohibició d’alienar diversos immobles per valor de 500.000 euros. Igualment, durant els registres s’ha trobat documentació que evidenciava la disponibilitat de diverses embarcacions, així com l’adquisició de recanvis i peces d’aquestes, roba nàutica amb inscripcions de l’embarcació i inscripcions del veler en regates.