Denuncien la brutalitat dels ‘bous a la mar’ que se celebren a Dénia

Segons els denunciants: "l'objectiu és retratar la brutalitat amb la qual es tracta als animals, en les quals desenes de persones els assetgen"

AnimaNaturalis i CAS International han documentat el maltractament animal durant els festejos taurins de ‘Bous a la Mar’, una de les celebracions més polèmiques i que tenen lloc cada mes durant les festes patronals a Dénia.

L’objectiu és retratar la brutalitat amb la qual es tracta als animals, en les quals desenes de persones els assetgen amb insistència i els inciten perquè caiguen a la mar. Fins i tot a vegades els colpegen parapetant-se en els barrots de protecció.

En aquesta ocasió, els festejos van començar el passat 9 de juliol i acabaran aquest diumenge 17 de juliol. En total, seran 16 sessions en què hauran soltat un total de 96 caps de bestiar més els cabestres, primer pels carrers i després en una plaça muntada amb una part oberta a la mar, per a intentar que bous i vaques perseguisquen els aficionats fins a caure a l’aigua.

Una vegada cauen a l’aigua, des d’unes llanxes se’ls remolca fins al port, mitjançant sogues lligades al cap. Les agarren per les banyes mentre els caps de bestiar forcegen i tracten de mantindre’s a flotació. “Els bous i les vaques, com la majoria de mamífers, saben nadar per instint, però no és el seu medi natural ni estan acostumades a això, per la qual cosa l’estrés, la paüra i l’angoixa augmenta considerablement”, explica Aïda Gascón, directora d’AnimaNaturalis a Espanya.

En els ‘bous a la mar’, com en la majoria de festejos amb bous als pobles, als animals no se’ls mata, sinó que són retornats a la ramaderia, alguna cosa que, des del punt de vista d’AnimaNaturalis i  CAs International és encara pitjor: “Els animals són retornats a les seues ramaderies en finalitzar l’espectacle, i són utilitzats una vegada i una altra en desenes de pobles durant la temporada. Són bous i vaques de lloguer, que només quan deixen de ser interessants per al xou, les manen a l’escorxador”.

AnimaNaturalis i CAS International asseguren que els ‘bous a la mar’ de Dénia, Xàbia o Benicarló, són un reducte a Espanya. Festes similars en Els Cases d’Alcanar o l’Ampolla, a Catalunya, han deixat de celebrar-se des de 2016, quan la Generalitat va expedientar a aquests municipis després d’una denúncia.

Per a acabar amb les festes cruels a Espanya, AnimaNaturalis i CAS International estan documentant els diferents festejos per tot el país, investigant els diners públics que es destina a aquestes activitats, i recollint signatures en www.fiestascrueles.org

ÚLTIMES NOTÍCIES