Cau un grup criminal acusat de 131 delictes de robatori en naus industrials d’Alacant, València i Múrcia

Un agent de la Guàrdia Civil revisant diners decomissats a l'àrea de servei del Baix Ebre de l'AP-7
Un agent de la Guàrdia Civil revisant diners decomissats a l'àrea de servei del Baix Ebre de l'AP-7

 

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional, en el desenvolupament d’una operació conjunta, han detingut a sis persones i desarticulat una organització criminal extremadament violenta dedicada al robatori en naus industrials situades en Alacant, València i Múrcia.

Les dades identificatives d’un cotxe implicat en els fets, va donar lloc a un nexe de connexió entre les investigacions que d’una banda estaven fent agents de la Guàrdia Civil de Crevillent i per una altra components de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV) de la Policia Nacional d’Elx. 

Fruit d’esta investigació conjunta, s’han esclarit 131 delictes de robatori amb força en interior de naus industrials, un delicte de robatori de vehicle, un delicte de falsificació documental, un delicte de blanqueig de capitals, un delicte contra la seguretat viària i un altre delicte de pertinença a organització criminal.

 

El ‘modus operandi’ dels sospitosos

Les investigacions es van iniciar el passat mes de setembre, a conseqüència de l’estudi minuciós de diferents denúncies de robatoris i sostraccions dins de naus industrials.

 

Les manifestacions dels perjudicats revelaven característiques similars en el modus operandi així com en les franges horàries en les que actuaven. Per tals fets els agents van determinar que gran quantitat de robatoris havien sigut duts a terme per les mateixes persones. 

Els presumptes autors dels fets actuaven en diferents províncies: Alacant, València i Múrcia, fins a on es desplaçaven en dos vehicles, un d’ells usat com a llançadora per a avisar a l’altre, de possibles controls policials

 

Descobriren el lloc de residència dels presumptes lladres

En el fil de les investigacions, els agents van descobrir que els autors residien en la localitat de Montesinos i que la seua activitat delictiva sempre tenia lloc entre les 20.00 i 22.00 hores de la nit, per a evitar incomplir les restriccions de mobilitat establides per l’actual estat d’alarma

En tan sols dos hores, les que tenien de marge des que es feia de nit fins a l’hora
del toc de queda, els sospitosos eren capaços de dur a terme de dos a tres robatoris sempre en grans empreses situades en polígons industrials. Per a poder dur a terme els furts, els suposats delinqüents usaven maces, radials i fins i tot martells mecànics per a accedir dins de les naus. 

Després dels colps, traçaven plans de fugida, sempre variant i usant rutes alternatives. Fins i tot, per a mantindre les comunicacions usaven els tradicionals walkie talkie i evitar així ser detectats. 

 

Van envestir el seu cotxe contra els agents

En un moment donat, i després d’àmplies actuacions, els agents van interceptar a l’altura d’una pedania de Crevillent a dos cotxes durant el desenvolupament d’un control policial. En eixe moment, el conductor d’un dels turismes va arremetre amb extrema violència contra els agents i vehicles situats en el dispositiu, amb la intenció d’eludir el control i pegar a fugir. Tres dels agents van patir lesions lleus i tres vehicles oficials van acabar danyats.

En eixe moment es va procedir a la detenció dels 6 integrants del grup, tots ells d’origen albanokosovar i d’edats compreses entre els 39 i 48 anys, per la seua presumpta autoria en 131 delictes de robatori amb força en interior de naus industrials, un delicte de robatori de vehicle, un delicte de falsificació documental, un delicte de blanqueig de capitals, un delicte contra la seguretat viària i un altre delicte de pertinença a organització criminal.

Durant el registre dels vehicles, els agents van interceptar un portàtil i 2.400 euros procedents del robatori que acaben de cometre en una nau industrial situada a Lorquí (Múrcia). A demés, en el turisme hi havia un maletí amb un inhibidor de freqüència, plaques de matrícula falses, i gran quantitat de ferramentes: maces, radials, dos destrals i una escala. 

Balanç de registres

Els agents han dut a terme set registres simultanis, quatre en els domicilis dels autors situats en Torrevieja, Montesinos i Catral. En estes dos últimes localitats també s’han fet tres registres en garatges propietat dels autors.

Durant les actuacions s’han confiscat un gran número de ferramentes usades per a cometre els robatoris: radials, martells mecànics, maces, destrals i tornavisos, uns quants walkie talkie, inhibidors de freqüència, ordinadors, 1.393 euros, guants, passamuntanyes i els quatre vehicles usats durant els assalts. Els efectes robats estan valorats segons els agents en 443.000 euros. 

Després de passar a la disposició del jutjat número 4 d’Elx, els sis detinguts d’origen albanokosovar i d’edats compreses entre els 39 i 48 anys, han ingressat a la presó.

 

Sobre un d’ells, a demés, requeia una ordre europea de detenció emesa per Bèlgica, per diferents delictes de robatori amb violència i intimidació. Part dels objectes furtats , ja han sigut entregats als seus legítims propietaris. Els investigadors continuen amb la identificació de tots els efectes i la posterior localització de perjudicats