Estafen a 160 persones de tota Espanya a compte del ‘Black Friday’

Han estafat 240.000 euros en Internet a través de webs fraudulentes

Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació Electronicplay, ha detingut als integrants d’una organització dedicada a les estafes a través d’internet, que creava webs fraudulentes en les quals suposadament venien material electrònic que les víctimes mai rebien.

S’han detingut a deu persones, als quals se’ls acusa d’un presumpte delicte de pertinença a grup criminal, blanqueig de capitals, estafa i usurpació d’estat civil. L’organització ha estafat a 160 persones per tota la geografia nacional i obtingut un benefici econòmic de 240.000 euros.

Modus operandi

L’organització va iniciar la seua activitat delictiva el novembre de 2021 aprofitant el Black Friday, per a publicitar material electrònic, en major mesura consoles PlayStation a un preu molt de menor de l’habitual en el mercat legal.

Les víctimes, creient que es trobaven davant una venda lícita, tant per l’aparença de la web com per la publicitat que havien trobat promocionant la mateixa i els telèfons d’atenció al client que figuraven, realitzaven el pagament a través de transferència bancària o mitjançant Bizum.

Els perjudicats, al no rebre el producte adquirit i no obtindre resposta d’un servei d’atenció al client en aqueix moment inexistent, van anar posant en coneixement de la Guàrdia Civil els fets, objecte de la investigació.

Les indagacions van revelar que la xarxa delictiva creava webs fraudulentes i anuncis publicitaris que serviren de reclam, a més de donar d’alta línies telefòniques vinculades als comptes bancaris. En aquests comptes, figuraven com a titulars integrants utilitzats com a ‘mules’, que, a canvi de percentatges i comissions, obrien comptes bancaris, línies telefòniques i creaven moneders virtuals a través de plataformes de criptomonedes amb la finalitat de dificultar la traçabilitat dels diners estafats.

L’exhaustiva investigació policial va revelar que la trama criminal afectava diverses províncies, per la qual cosa els agents van començar a revisar coincidències relacionades amb aquests fets i a tirar a poc a poc del fil de les denúncies interposades, així com de l’anàlisi dels comptes bancaris associats a les presumptes estafes i les pàgines web fraudulentes.

Desmetilació de l’organització criminal

Els indicis i diferents proves obtingudes per la Guàrdia Civil van reflectir la identitat dels membres de la trama. En un primer lloc es va poder determinar a diversos dels integrants que conformaven aquesta xarxa fins que finalment van donar amb els seus líders.

El 8 d’abril es va desenvolupar un operatiu conjunt per a la pràctica de detencions en diferents municipis de la Comunitat de Madrid, que va finalitzar amb un registre domiciliari en Colmenarejo, en el qual es van intervindre dispositius mòbils, diversos encaminador wifi, targetes telefòniques i equips informàtics, i la desarticulació del grup criminal, intervenint-se més de 20 comptes bancaris vinculats amb la trama.

Com a resultat, van ser detingudes deu persones amb edats compreses entre els 20 i els 49 anys, a les quals s’atribueix presumptament els delictes de pertinença a grup criminal, blanqueig de capitals, estafa i usurpació d’estat civil.

La majoria dels seus integrants, després de prendre-se’ls manifestació, van ser posats en llibertat a l’espera de crida judicial. Per part seua, el líder d’aquesta xarxa, va ser detingut i lloc a la disposició del Jutjat d’Instrucció núm. 2 de la Vila Joiosa, qui va decretar el seu ingrés a la presó.

Aquesta operació ha sigut desenvolupada pels equips @ de les Comandàncies de la Guàrdia Civil d’Alacant, Múrcia i València, amb la col·laboració dels Equips @ de pràcticament la totalitat del territori nacional, principalment en la cerca de víctimes de la trama ara desmantellada.

Durant la fase d’explotació, desenvolupada en els municipis madrilenys de Colmenarejo i Rivas Vaciamadrid, es va comptar amb el suport de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USECIC) de la Comandància de Tres Cantos (Madrid).