Més de 300 morts en 2020 per distraccions al volant


Rebre les notícies de València Diari

 

A partir de hui i fins al pròxim dia 22, la Direcció General de Trànsit posa en marxa una campanya específica de vigilància de les distraccions en la conducció, les quals continuen sent el factor concurrent més freqüent en els accidents mortals.

Esta s’emmarca en la campanya Operation Focus on the Road que desenvolupa a nivell europeu l’associació RoadPol (European Roads Policing Network) i que enguany l’han feta coincidir amb la Setmana Europea de la Mobilitat.

L’any 2020, amb les dades provisionals disponibles en este moment, la conducció distreta o desatenta va ser present en el 31% dels accidents mortals, una xifra que s’ha vist incrementada en 3 punts respecte a les dades de 2019 i que suposa 319 accidents mortals dels quals va ser responsable o corresponsable una distracció.

A més dels agents de l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil que vigilaran les vies interurbanes, també estan convidades a sumar-se a esta campanya les policies municipals que poden dur-la a terme en l’àmbit urbà.

A esta vigilància a peu de carretera cal afegir els mitjans automatitzats dels quals disposa la DGT amb 216 càmeres instal·lades en les carreteres, a través de les quals es pot constatar, entre altres coses, si el conductor fa ús del mòbil mentre condueix.

DISTRACCIONS EVITABLES

 

Apartar els ulls de la carretera, siga per la raó que siga, suposa un risc.

Un dels principals motius que genera la distracció del conductor és la utilització del telèfon mòbil durant la conducció. El seu ús multiplica per quatre el risc de patir un accident i el risc és equiparable a la conducció amb excés d’alcohol.

Un conductor que parla mentre condueix perd la capacitat de mantindre una velocitat constant, no guarda la distància de seguretat suficient amb el vehicle que circula davant i el temps de reacció augmenta considerablement (entre mitjà i dos segons, en funció dels reflexos del conductor). A més, a major velocitat major risc que una distracció provoque un accident: a 120 km/h, en 3 segons, es recorrerà una distància superior a la d’un camp de futbol.

Les distraccions provoquen accidents per eixida de la via, xocs amb el vehicle precedent o atropellaments que poden tindre desenllaços fatals. Per tot això, la DGT fa de nou una crida a la responsabilitat dels ciutadans (conductors o no) per a:

 Desconnectar el mòbil sense mans lliures mentre es condueix.

 Els “mans lliures” són els únics permesos encara que tampoc estan exempts de riscos: distraccions, senyals que no es veuen, major temps de reacció, maniobres sense senyalitzar, etc.

 Dissuadir als conductors de cridar o agafar el mòbil mentre es condueix.

 Com a vianants, entendre que el mòbil també ens fa caminar aliens als riscos viaris quan anem abstrets en una conversa.

La presència del mòbil en la conducció s’ha incrementat de manera exponencial en els últims anys, provocant infinitat d’accidents. Per este motiu, el projecte de llei que reforma el Text Refós de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària, i que es troba actualment en tramitació parlamentària, preveu incrementar de 3 a 6 els punts a llevar per conduir subjectant amb la mà, dispositius de telefonia mòbil.

Però a més de l’ús del mòbil, és important tindre en compte altres factors que provoquen distraccions com poden ser, entre altres, fumar mentre es condueix, que multiplica per 1,5 el risc de patir un accident; el somni i la fatiga, factors de risc desconeguts però que concorren en l’accidentalitat viària; o l’ús de navegadors durant la conducció.
 

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies