Detinguts sis integrants d’una organització criminal dedicada al robatori de caixers

Compartir:

 

La Guàrdia Civil d’Alacant ha detingut a Vejer de la Frontera (Cadis), a sis persones (tres homes i tres dones), com a presumptes autors de multitud de delictes contra el patrimoni i l’ordre socioeconòmic, pertinença a grup criminal i falsificació de documents comesos al llarg de tota la geografia nacional i d’altres països europeus.

Després de produir-se el dia 01-03-2019 un intent de sostracció d’un caixer automàtic ATM instal·lat en la via pública en la localitat alacantina d’Orihuela Costa, per a això es va usar un camió grua i dos vehicles sostrets, l’Equip de Delictes contra el Patrimoni de la Policia Judicial d’Alacant va iniciar les investigacions tendents a l’esclariment dels fets en la qual van denominar Operació Pobegai.

El treball policial sobre estes persones va portar a determinar que formaven part d’un clan provinent de Centre Europa, molt conegut per diferents Forces i Cossos de Seguretat europees pel fet que, pràcticament tots els seus components, posseeixen multitud d’antecedents policials. Als investigats se’ls va localitzar en diversos habitatges ocupats il·legalment en Orihuela Costa, de les quals van ser expulsats el mes de març.

Durant el temps que han durat les investigacions, els tres homes detinguts, presumptament van intervindre en un total de SIS robatoris o temptatives de robatoris de caixers automàtics així com la sostracció d’un total de set vehicles i set camions grua que utilitzaven per a atacar els caixers i que després abandonaven, tot això a les províncies d’Alacant, València i Múrcia.

 

El modus operandi emprat per esta banda 

 

Els detinguts, a vegades amb més persones del clan, es desplaçaven en conjunt i contínuament per Espanya, viatjant -inclosos els xiquets menors d’edat-, en acte caravanes (algunes d’elles sostretes i proveïdes de matrícules falses). Per temporades, normalment de no més de quinze dies, s’assentaven en zones d’acampada de la costa en les quals hi ha gran afluència de turistes on aconseguien passar desapercebuts. Una vegada assentaven la seua base, eixien tots els dies, per parelles i distribuint-se zones, amb la finalitat de perpetrar robatoris per a obtindre diners en efectiu o efectes per a vendre en el mercat negre.

La majoria dels robatoris els cometien a l’interior de vehicles i acte caravanes de turistes, mentre estos els deixaven estacionats en zones d’aparcament lliure a les quals acudien per a realitzar senderisme, anar a la platja o per a realitzar altres activitats d’oci o esportives. També feien el mateix en zones i centres comercials.

Els delictes no eren del tot aleatoris o casuals, ja que observaven a els seus potencials víctimes, fins i tot amb prismàtics, amb la finalitat de constatar si deixaven en el maleter motxilles o bosses. A part dels diners en efectiu, per a l’obtenció de rèdit econòmic, per tindre ràpida eixida en el mercat negre i uns guanys superiors a altres efectes, tenien especial tendència al robatori de material audiovisual, tal com càmeres de vídeo i fotogràfiques, càmeres digitals d’acció o esportives i ordinadors portàtils, sent els presumptes autors de dos fets en els quals van sostraure, a dos operadores de televisió, gran quantitat de material tècnic, tots dos fets comesos a la província de Cadis.

Si en els robatoris obtenien targetes de crèdit, les usaven per a realitzar pagaments, fins i tot per Internet, on contractaven accessos a plataformes de videojocs o d’emissió de sèries i pel·lícules. També sostreien o intentaven sostraure diners en efectiu usant les targetes en caixers automàtics.

Els individus especialitzats a arrancar caixers automàtics, després de les campanyes de robatoris i furts en interior de vehicles i zones comercials, es reunien en algun punt de la Comunitat Valenciana, on planejaven i els executaven, ja que diversos membres del clan viuen en habitatges ocupats en esta Comunitat Autònoma.

Durant les investigacions els detinguts van estar assentats temporalment en les Comunitats Autònomes d’Andalusia, Múrcia, Comunitat Valenciana, País Basc, Cantàbria, Astúries i Galícia, llocs en els quals van cometre gran quantitat de fets delictius, tenint-se esbrinats fins al moment un total de trenta-set robatoris i dos temptatives de robatori, si bé la quantitat s’estima que pot ser bastant major donada la intensa activitat delictiva manifestada pel grup.

Durant el temps que van estar al País Basc van efectuar incursions a França, on tenen antecedents delictius, igual que a Itàlia i Alemanya.

La gran mobilitat geogràfica i les serioses mesures de seguretat que utilitzaven els components del grup criminal per a evitar la seua localització i la seua investigació per part de les autoritats policials, van fer que les complicades investigacions s’allargaren diversos mesos fins que, finalment, es va detectar la seua presència en la localitat de Vejer de la Frontera (Cadis), on es van produir les detencions. Es tractava de 3 homes d’entre 36 i 51 anys i 3 dones d’entre 20 i 49 anys, tots ells de nacionalitat Bòsnia.

Per tot això, la Guàrdia Civil els va imputar multitud de delictes contra el patrimoni i l’ordre socioeconòmic, pertinença a grup criminal i falsificació de documents Després de passar a disposició judicial, tots ells van quedar en llibertat amb càrrecs.

 

EL MÉS LLEGIT

Les mascotes alimentades amb menjar casolà tenen el doble de probabilitats de ser obeses

El risc de patir un excés de pes està directament relacionat amb els hàbits de vida i la relació afectiva entre la mascota i el seu cuidador

La probabilitat d’embaràs espontani pot caure a un 8% en dones amb endometriosi

L'Endometriosi no és una malaltia fàcil, s'estima que es tarda entre 8 i 10 anys a diagnosticar-la, quan hi ha dolor

Conciliatech, campus gratuït per a afavorir la conciliació laboral i familiar

En aquest campus de la ciutat de València, que se celebrarà en 3 centres del 27 de juny al 8 de juliol, participaren 60 xiquets i xiquetes de fins a 14 anys

Mor Gleycy Correia, Miss el Brasil 2018, després d’una operació

La jove tenia tan sols 27 anys i portava dos mesos en coma per una cirurgia per a extirpar les amígdales que va acabar amb una greu hemorràgia ja a casa