Les universitats públiques valencianes hauran d’aportar la documentació sobre la seua caixa fixa

El rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar, en qualitat de portaveu dels rectors de les universitats públiques valencianes, ha assenyalat que les institucions acadèmiques podran aportar la documentació sobre les seues caixes fixes en un termini de tres a cinc mesos, després del procés de digitalització de les mateixes. Així ho ha manifestat durant una roda este passat dilluns en ser preguntat pels mitjans sobre si hi ha una previsió de quan es podrà lliurar al PP la documentació sobre les caixes fixes de les universitats públiques, després de la sentència del TSJCV que obliga a la Conselleria a facilitar esta informació a la formació. Palomar ha participat en una roda de premsa prèvia a un col·loqui organitzat per la Reial Societat Econòmica d'Amics del País Valencià, al costat del rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; el de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora; el seu homòleg en la Universitat Miguel Hernández d'Elx, Jesús Tadeo Pastor; i el rector de la Universitat Jaume I de Castelló, Vicent Climent. Els cinc responsables de les institucions acadèmiques han compartit les seues opinions sobre temes d'actualitat relatius a l'àmbit universitari de la Comunitat.


Rebre les notícies de València Diari

  

  

 

 

El portaveu dels rectors ha assenyalat que la rendició de comptes «sempre ha sigut un aspecte central de la gobernança» de les universitats, que estan sotmeses a auditories, intervencions de la Generalitat i compten amb el portal de transparència, entre uns altres. Per tant, «les dades sempre han estat a la disposició de la ciutadania». La digitalització de la caixa fixa, que conformen al voltant de 323.000 registres corresponents a nou anys i que suposen prop d'onze tones de paper, suposa un «treball extra de cada universitat important», ha recalcat. És per açò que algunes hauran de contractar persones per a esta labor, mentre que unes altres li l'encarregaran a empreses o institucions. «Tot el món té dret a demanar informació i, com a servei públic, estem totalment oberts a donar-la», ha assegurat, abans de matisar que no poden «subministrar-la tan ràpid», però que estan a la «màxima disposició del TSJ».

  

  

  

  

  

En la mateixa línia, Esteban Morcillo ha reiterat que les universitats «tenen un compromís amb la societat» i «han de rendir comptes». «No qüestionem el tema de fons, però és un excés de treball», ha lamentat, ja que són «factures molt fragmentades» que es corresponen a «quantitats molt xicotetes». El rector de la UV ha indicat que estes despeses «són un tema perfectament calculat». «No hi ha cap documentació o caixa fixa sense la seua factura. És impossible que hi haja despeses sense justificar, no pot ocórrer», ha assegurat. Així mateix, Vicent Climent s'ha mostrat «sorprés» que el PP demane «donar compte clar» d'esta documentació, ja que «els que ho reclamen, en aquell moment tenien la responsabilitat» sobre esta informació, al·ludint al fet que les factures sol·licitades corresponen a anys en els quals el PP estava al capdavant del Consell.

D'altra banda, els rectors han posat el focus en la «pèrdua de finançament» patit per part de les universitats durant els últims deu anys. «L'any 2009, el pressupost de les cinc universitats va ser de 1.365 milions d'euros. En estos deu anys, s'invertix en la universitat menys de 200 milions d'euros, açò suposa quasi un 20% menys», ha apuntat el responsable de la Universitat d'Alacant. En este sentit, ha recalcat que el seu «horitzó de reivindicació» seria aconseguir els nivells de 2010. «En el tràmit en el qual estan els pressupostos està tot dit, hem reivindicat la necessitat de revertir la situació, una situació que venia acuitada des de fa anys», ha afegit.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies