El volcà de la Palma cessa tota la seua activitat: es deté l’erupció i paren els terratrémols

Compartir:

El volcà de la Palma ha cessat aquest dimarts a la nit tota la seua activitat. “No emet lava, ni diòxid de sofre, ni registra cap senyal de tremor o sismicitat”, han confirmat fonts de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN). Aquestes fonts consideren “improbable”, encara que no del tot descartable, que reprenga l’activitat. Per això, fonts del Pla d’Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca) han assegurat que prefereixen esperar alguns dies abans de certificar la seua defunció definitiva.

 

El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ja havia assegurat en la roda de premsa d’aquest dimarts que l’activitat del volcà havia caigut fins “pràcticament desaparéixer”, si bé van qualificar la situació de “punt mort”. És això el final? Els científics mantenen la prudència a l’hora de parlar de la conclusió de l’erupció.

Diumenge passat, el volcà va registrar un repunt en l’activitat en l’emissió de lava i gasos. El dilluns següent, tots els valors van caure dràsticament.

La portaveu del Comité Científic del Pevolca, María José Blanco, va recordar llavors que el tremor en el volcà submarí d’El Hierro en 2011, el Tagoro, també va tindre polsos d’intensificació poc abans d’extingir-se l’erupció. Aquest dimecres, els experts del Pevolca decidiran quant temps ha de continuar aquest període d’inactivitat per a considerar que l’erupció ha acabat.

El director tècnic va destacar en la roda de premsa d’ahir, abans dels senyals que apunten al cessament de l’activitat aquesta nit, que el Comité Científic havia conclòs que l’activitat del volcà estava “clarament atenuada”.

 

Els signes d’aquesta menor activitat eren varis. Segons es va explicar llavors, amb dades del matí i del dia anterior, els nivells de tremor —el senyal acústic que provoca l’ascens a la superfície de magma i els gasos— eren “pràcticament inexistents”, fins a aconseguir a penes la qualificació de soroll de fons. A més, la sismicitat es mantenia en nivells molt baixos, tant a profunditat intermèdia com a profunditats superiors a 20 quilòmetres. Al seu torn, no hi havia signes de deformació a causa de l’absència de pressió provinent del subsol.

 

 

Respecte a les bugades, Morcuende va assenyalar que el flux de laves continuava des de la base occidental del con, sobretot a través de tubs volcànics —cavitats dins de la bugada—, encara que amb un cabal “molt disminuït” i “molt afeblit”. Mentrestant, en el delta làvic de la zona de les Foies (municipi de Tazacorte, en l’oest de l’illa) la bugada discorria sobre laves anteriors sense noves aportacions a la mar.

 

Fins ara el volcà ha destruït 1.646 edificacions —1.318 habitatges—, 73 quilòmetres de carreteres i 369 hectàrees de cultius. L’avanç de la lava, que ha cobert 1. 221 hectàrees de terreny, ha obligat a desallotjar a més de 7.000 persones, entre les quals unes 2.300 han perdut el seu habitatge.

 

Crida a la màxima prudència

 

Sobre aquest tema, es va posar l’accent que es manté la vigilància sobre la presència de gasos tòxics en les zones d’exclusió i solo es pot accedir seguint el protocol d’accés a les zones restringides del Pla Pevolca, que recopila totes les normes per a tal fi que es venen aplicant des de l’inici de l’emergència, recordant que una vegada autoritzada l’entrada, és necessari ventilar bé els habitatges i els garatges.

EL MÉS LLEGIT

Mor la model i influencer Niece Waidhofer als 31 anys

L'estatunidenca comptava amb més de 4 milions de seguidors als quals pretenia ajudar parlant de salut mental

‘SUPERVIVIENTES’: Mariana Rodríguez, octava expulsada definitiva

La veneçolana i la seua amiga Marta Peñate viuen un emotiu comiat, en un programa on no puc estar Ió Aramendi

Sanitat contractarà a 7.357 professionals per a les vacances d’estiu

Durant l'època estival s'incrementa l'atenció en 56 centres sanitaris situats en les zones costaneres de major afluència

Busquen a una jove desapareguda a Elx que necessita medicació

Des del Centre Nacional de Desapareguts s'ha emés una alerta per a localitzar a una jove de 20 anys desapareguda a Elx