Pedroche i Ibai Plans els més comentats de les Campanades a Twitter

Cristina Pedroche i Ibai Llanos
Cristina Pedroche i Ibai Llanos

La retransmissió d’Antena 3 va acaparar el 70% dels comentaris, mentre que Canal Sur va ser la cadena autonòmica que va generar més conversa entre els usuaris. Ibai Llanos irromp amb les campanades virtuals i congrega més de 798.000 espectadors.

Nit del 31 de desembre. Les cadenes de televisió vesteixen la programació amb les millors gales per desembocar en un nou any a cop de campana. Els canals pugnen entre si per congregar el nombre més gran d’espectadors en el moment de menjar-se el raïm, i per això seleccionen un elenc de presentadors entre les cares més conegudes de la cadena, en algunes ocasions acompanyats de personatges que gaudeixen de molta popularitat.

La consultora de comunicació, Simbiu-antiga Grupo Seguimedia-JP Media-ha dut a terme un estudi independent sobre la translació que ha tingut este esdeveniment televisiu a la xarxa social Twitter. A través de la seua eina de reputació digital s’han analitzat diversos indicadors relatius a les Campanades a la televisió des de les 23.30 del dia 31 fins a les 23.59 de l’1.

Dels resultats del dit estudi es desprén que la retransmissió d’Antena 3, que va comptar amb el tàndem format per Cristina Pedroche i Alberto Chicote, ha estat la que més conversa ha suscitat a la xarxa social de l’ocellet blau durant les hores esmentades. En concret es van realitzar més de 36.000 mencions, fet que suposa un 70% del total del qual s’ha comentat sobre l’esdeveniment a les cadenes generalistes.

En segon lloc, amb un 16% de quota de conversa apareix Telecinco amb la parella formada per Paz Padilla i Carlos Sobera. Amb un percentatge proper (11,6%) el segueix La 1 amb el duo Anne Igartiburu i Jacob Petrus, que va substituir a última hora Ana Obregón a causa de l’ómicron. Tanquen amb uns números força discrets (tots dos amb un 1,3%), La Sexta amb Cristina Pardo i Dani Mateo; i Trece TV que va comptar amb el duet format per la cantant Rosa López i el presentador del Cascabel, Antonio Jiménez.

Però més que per a una cadena, el protagonisme de la nit va ser per a Cristina Pedroche. L’estilisme que va presentar la presentadora per a l’ocasió no va deixar indiferent ningú i va ser el principal tema de conversa a twitter. També explica, l’expectació que va aixecar dies abans la campanya de la cadena d’Atresmedia per anunciar les Campanades, protagonitzada per la madrilenya.

D’esta manera, entre les tendències més destacades de la xarxa social durant estes apareixen “Pedroche”, “Cristina”, “vestit” o “missatge”, este darrer relatiu a les paraules de la presentadora contra la LGTBIfobia, fet que es va fer molt viral. També apareixen paraules relacionades amb la crítica, la sàtira o la broma, com és el cas de “megamind”, ja que la presentadora es va tornar en protagonista de diversos mems. Així mateix, els hashtag “#PedrocheCampanades” i “#Pedroche” van ser els més utilitzats en les converses. Fins i tot, tots dos van estar per sobre del de la mateixa cadena “#CampanadasA3”, que fet i fet va ser el més destacat pel que fa a canals.

Una dada que resulta reveladora de l’èxit de les Campanades d’Antena 3 a Twitter, és el pic que experimenta al moment àlgid de la nit i la diferència que aconsegueix respecte a la resta de cadenes. Així, en el tram comprés entre les 12 de la nit i l’1 del matí, les mencions del Canal d’Atresmedia van arribar a multiplicar per mil les de La 1 i Telecinco.

Este lideratge en la quota de conversa es va continuar mantenint les hores posteriors i durant tot el dia 1 de gener, encara que, això sí, sense arribar a tenir una diferència tan acusades. I tot això, a més, en una tarda en què la principal tendència a la xarxa de l’ocell blau es concentrava a Telecinco per unes polèmiques declaracions de Paz Padilla sobre la vacuna del Covid-19.

En un altre ordre de coses cal destacar que les Campanades de La 1 reben un important volum de comentaris negatius a raó de l’alçada de Jacob Petrus. Així mateix, la cadena pública és la que més comentaris d’audiència femenina aglutina.

Els tuiters de Madrid són els més actius d’Espanya i un de cada dos ha parlat a Twitter sobre les Campanades d’Antena 3. Andalusia és la segona comunitat d’Espanya en volum de comentaris i Catalunya la tercera, totes dos a molta distància de la madrilenya. En esta darrera, la retransmissió més comentada ha estat la de Telecinco. I Els Simpsons també són presents a les Campanades de Twitter, sent un meme amb una imatge d’una ballarina de la sèrie la imatge més compartida als comentaris.

 

L’alternativa d’Ibai Llanos, una realitat

 

El streamer Ibai Llanos i el seu canal a la xarxa social Twitch es presenten com a alternativa principal als mitjans convencionals per viure el canvi d’any. La seua retransmissió en un suport diferent i més interactiu manté certes formes del tradicional, tant com comptar amb Ramón García com a mestre de cerimònies, però el seu fons és rupturista dirigint-se cap a una audiència molt més digital. La retransmissió de Llanos va aconseguir un pic de més de 798.000 usuaris connectats al moment cim de les Campanades, més que algunes cadenes de televisió.

La retransmissió de Ramón García i Ibai són les que millor connecten amb el públic masculí a Twitter. A més, aconsegueixen traslladar a esta xarxa social la conversa a pesar de retransmetre’s l’esdeveniment a una altra com és Twitch. D’esta manera, este streaming, amb 8.600 mencions, va generar més conversa que Telecinco i La 1, estant només darrere d’Antena 3. Ramón García ha estat una de les tendències més destacades i el seu lapsus va ser força comentat.

Sens dubte, amb estos resultats es fa palés que ha nascut un competidor real per als canals d’entreteniment tradicionals.

 

Elles són les protagonistes a Twitter

 

Amb la baixa a darrera hora d’Ana Obregón, totes les cadenes generalistes van presentar un equip de presentadors mixt. En general, en este esdeveniment televisiu el focus se sol centrar més en elles que en ells.

En el cas d’Antena 3, el protagonisme de Pedroche és manifest. Mentre que la presentadora presenta més de 30.000 mencions, el seu company Alberto Chicote es queda a 3.500. Una cosa semblant passa a La 1, on Anne Igartiburu acapara el doble de conversa que el seu acompanyant, Jacob Petrus.

El cas més acusat es dona a Telecinco, on Paz Padilla monopolitza pràcticament la totalitat dels comentaris. El percentatge de Carlos Sobera és nimi davant del que presenta la presentadora i humorista gaditana.

En el cas de Tretze TV, la cantant Rosa López és la que més estirada té en esta xarxa social, apareixent quasi quintuplicant en mencions Antonio Jiménez (més de 500 davant de 130). La popularitat de Rosa va ajudar a donar rellevància a la retransmissió de la cadena episcopal, que a pesar de no tenir una gran transcendència en els resultats globals de Twitter, si ho va tenir particularment igualant una cadena com La Sexta.

Precisament, el canal esmentat és l’excepció que confirma la regla, ja que és l’únic on el presentador,  Dani Mateo, va generar més conversa que la seua companya, Cristina Pardo.

 

Els raïms de Canal Sur, els més comentats de les autonòmiques

 

En el cas de les televisions autonòmiques, la retransmissió de les Campanades dutes a terme per canal Sur des de Ronda de la mà de Modesto Barragán i María del Monte és la que ha suscitat una conversa més gran a Twitter.

Concretament la cadena pública andalusa va aglutinar el 50% del total del qual s’ha comentat en este marc (685 mencions). Igual que passa en el cas de les televisions generalistes, este resultat es personifica a la presentadora. La cantant de sevillanes es torna en protagonista de les principals tendències que són: “maria” i “monte”. En este cas, els hashtag utilitzats pels usuaris sí que van ser els propis de la cadena (“#LasUvasdeAndalucía” i “#QuedateEnCanalSur”).

A l’autonòmica d’Andalusia el segueix TV3. La cadena de Catalunya amb la parella formada per Llucià Ferrer i la cantant Elena Gadel va aglutinar el 18,9% del total les mencions. Al següent esglaó apareix TVG que va comptar amb l’esportista Teresa Portela a l’equip de presentadors amb un 11% de quota conversacional. I tanquen Telemadrid amb un 3,9%, Televisió Canàries amb un 3,3%, i ETB amb un 2,3% del global.

En el cas peculiar de Canàries, cal ressenyar que la desconnexió de La 1 va tenir més repercussió en esta xarxa social que la retransmissió de la cadena autonòmica (149 mencions davant de 45). Cal tenir en compte que la televisió estatal va oferir les Campanades des de La Palma per a tot el territori nacional, cosa que és fonamental per entendre este resultat.