Canvi radical a partir de Nadal, però amb un inici d’hivern tranquil en València

Imatge d'una dona ben tapada pel fred

El fred serà ben intens a partir de Nadal en tot el territori valencià | EFE


Rebre les notícies de València Diari

 

L’ambient tan suau i atípic d’estos últims dies de la tardor astronòmica té els dies comptats. Esta nova setmana, que coincidix amb l’inici de les festes nadalenques vindrà protagonitzada per una banda, per l’arribada de l’hivern, que ha entrat este matí de dilluns a les 11:02h

 

Tot i això, no serà fins al mateix dia de Nadal, quan s’iniciarà un canvi radical de temps que notarem més per Sant Esteve pràcticament sense cap dubte. A demés, alguns mapes del temps donen la possibilitat de què es puga vore nevar a cotes baixes o molt baixes, fora de l’interior de Castelló o València. Tot acompanyat d’un vent del nord d’origen polar provocarà una brusca baixada de les temperatures i alguns arruixons que, de cara als últims dies de l’any, podrien ser en forma de neu a cotes baixes, extrem encara per definir.

 

Inici d’hivern tranquil

Abans de tot això, durant estos primers dies de l’hivern previs a l’inici de festes nadalenques, tindrem un temps en general tranquil i dominat per l’anticicló. Este dilluns, 21 de desembre, primer dia de l’hivern, començarà amb un dia força enterbolit per núvols alts i moltes boires en l’interior de València i Castelló, però tendiran a desaparéixer al llarg del dia. El vent de ponent serà el més destacable de la jornada i bufarà amb força en les zones interiors de València i Alacant, a on puntualment es podrien superar els 50 km/h.

 

Mapa del temps de l'AEMET previst per València aquest dilluns, 21 de desembre del 2020

El sol i la calma dominaran en gran part del territori amb molta bonança al migdia | AEMET

 

De cara a dimarts, 22 de desembre i el dimecres, 23 de desembre es mantindrà una situació anticiclònica, amb molt més sol, pràcticament sense núvols ni pluges. Tot, esperant el canvi brusc ja citat, que arribarà a partir de la nit de Nadal. Les temperatures baixaran de forma brusca, però fins este moment, cada dia seran més elevades durant el dia.

 

Canvi de les TºC

El canvi radical s’iniciarà el dijous, dia 24 de desembre, amb un cel que s’anirà tapant i ja passat el migdia apareixeran arruixons en el nord de Castelló i cap a la Ibèrica. En general, però seran de caràcter feble i amb una cota de neu que aniria baixant dels 1.400 metres fins als 800 metres, o fins i tot, per baix d’esta cota, durant el mateix dia de Nadal, 25 de desembre

 

També és probable que hi hagi més xàfecs durant el migdia i la tarda de Nadal al voltant del litoral de València. Al vespre, podrien arribar també al litoral d’Alacant, sent més irregulars. A la resta dominaria el sol, amb ventades molt fredes de nord-oest arreu. El descens més destacable de les temperatures es produirà al llarg de les últimes hores del dia de Nadal.

 

Pendents de la neu en cotes baixes

En dies posteriors, de cara a Sant Esteve, 26 de desembre i el diumenge, 27 de desembre, tot apunta a que l’aire fred de centre d’Europa seguirà amb nosaltres i mantindrà generalitzat el fred de cru hivern amb unes temperatures que se situaran per la banda baixa durant dies. El mestral serà el clar protagonista en la vall de l’Ebre, afectant gran part de les comarques de Castelló i el ponent en València i Alacant.

 

Tot açò, farà augmentar la sensació de fred. Esta situació provocarà intenses gelades nocturnes fins al prelitoral en molts sectors, i si acaba calmant el vent, podria gelar en algunes zones de la mateixa costa nord, però en general, es mantindrien uns cels asserenats amb alguns núvols alts sense més conseqüències.

 

Molts escenaris oberts i pendents de la cota de neu

Més enllà, pareix que abans de cap d’any podríem tenir un episodi de pluges més generals amb fred intens i nevades en cotes baixes, però este extrem no està gens clar encara. De tota manera, s’haurà de vore de ben a prop, ja que si l’aire fred polar del centre d’Europa es mesclara amb precipitacions generades per possibles formacions de xicotetes borrasques en el Mediterrani, com indiquen alguns mapes del temps, esta conjuntura podria fer baixar la cota de neu, fins i tot, per baix dels 500 metres. S’haurà d’anar seguint amb atenció.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies