Torres nega ‘xantatge’ en la seua carta sobre llei de concòrdia i demana a Massó prendre nota de l’informe dels relators

Afirma que “xantatge és no condemnar de manera expressa la dictadura”

ALACANT, 8 (EUROPA PRESS)

El ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha mantingut que la presidenta de Les Corts, Llanos Massó (Vox), “s’equivoca” en qualificar de “xantatge” la carta “amable, educada i sense cap opinió subjectiva” que li va remetre per a instar-li al fet que trasllade als grups de la càmera l’informe “contudent” de tres relators de l’ONU sobre les lleis autonòmiques de concòrdia. Per això, li ha demanat que “torne a llegir” i que “prenga nota” del que diu aquest informe.

Així, en declaracions als mitjans a Fageca, ha mostrat la seua “sorpresa” per la reacció de Massó. “Mai pot ser interpretada com un xantatge, en absolut, una carta amable en la qual li tendisc la mà, i li demane que la rellegeixi a veure si canvia d’opinió i prenga nota del que diuen els relators”, li ha reclamat a Massó.

Així, ha recalcat que els relators “diuen clarament” que amb les lleis de concòrdia de la Comunitat Valenciana, Aragó i Castella i Lleó “es vulneren els drets humans, s’invisibiliza a les víctimes de la dictadura, que no cap no esmentar de manera expressa el que va anar la dictadura franquista i la condemna del franquisme”.

“Si això per a la presidenta és xantatge, jo crec que s’equivoca i és que és a l’inrevés. El que hem de fer és respondre als qui això opinen i dir-li a la presidenta que en un Estat democràtic i de llibertat, el xantatge és defensar la dictadura”, ha recalcat.

En aquesta línia, ha defensat que “xantatge és no condemnar de manera expressa la dictadura, vulnerar els drets humans, mirar per a un altre costat i no facilitar la recuperació de les milers de persones que estan en les fosses i en les cunetes de les carreteres que són d’un únic bàndol perquè les de l’un altre ja van ser exhumades”, ha constatat. Per això, ha subratllat que els demòcrates “hem d’estar en això en un sol costat i no en el qual es defensa la dictadura, el totalitarisme i l’opressió de l’un altre a través de la imposició de les idees”.

Torres ha explicat que la comunicació dels relators va arribar el divendres i el dilluns la va remetre tant als presidents dels parlaments de Castella i Lleó, de la Comunitat Valenciana –perquè estan tràmit aquestes iniciatives legislatives– i d’Aragó, com als presidents dels tres Governs autonòmics, després que els serveis jurídics del ministeri “així ho analitzaren i així també ho recomanaren”.

COMISSIÓ BILATERAL

En aquest sentit, Torres ha explicat que la invitació al Govern d’Aragó –que ja ha aprovat la llei– a una Comissió Bilateral Aragó-Estat sobre la derogació de la Llei de Memòria Democràtica és conseqüència de “les discrepàncies” que sorgeixen entre el Govern d’Espanya amb una comunitat autònoma davant d’una iniciativa legislativa per a tractar d’arribar a un acord en una taula de treball “tècnica i jurídica”.

“Ací no estem, ni el president Sánchez, ni el ministre Torres, ni està el president de la comunitat, ni el conseller homòleg, sinó els serveis tècnics i jurídics, que se senten, veuen els textos i intenten caminar en un acord”, ha aclarit.

Així, ha insistit que “no hi ha cap bilateral entre els màxims presidents, sinó una reunió bilateral, perquè així es defineix l’article 33.2 de la LOTC, molt tècnic, molt jurídica, i molt interna que en la majoria de les vegades no ixen ni en els mitjans, ni s’assabenta ningú i s’arriben a acords”, ha afirmat Torres.

ÚLTIMES NOTÍCIES