Tres empresaris assenyalats en l’últim informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil han negat davant el jutge del Tribunal Suprem Leopoldo Puente haver pagat mossegades a la trama Koldo per a obtindre adjudicacions públiques. Els investigats, José Ruz, administrador de Llevantina Enginyeria i Construcció (LIC), i els germans Daniel i Antonio Fernández, propietaris d’Obres Públiques i Regadius (OPR), van declarar que totes les contractacions amb el Ministeri de Transports es van realitzar legalment.
Negar pagaments il·legals i defensa de l’activitat empresarial
Els empresaris van defendre que, encara que en el sector d’obres públiques és comuna establir contactes en el ministeri per a millorar la imatge de l’empresa i entendre millor els procediments de licitació, no van realitzar pagaments il·lícits a la trama Koldo. Esta actuació és freqüent per a afavorir la competitivitat en processos públics, però van rebutjar qualsevol acte corrupte.
Mesures cautelars i context del cas
Després de les seues declaracions, el jutge els va imposar mesures cautelars que inclouen compareixences quinzenals, i en el cas de José Ruz, la retirada del passaport. Encara que se’ls relaciona amb Santos Cerdán, exsecretari d’Organització del PSOE assenyalat en la investigació, no se’ls va interrogar directament sobre ell en la causa.
Relació amb Santos Cerdán i explicacions de Ruz
José Ruz va explicar que el navarrés esmentat en missatges intercanviats es referia a Santos Cerdán, mentres que l’expressió ramaderia feia al·lusió al PSOE. Ruz va negar també que pagara un sou com a compensació al exasesor Koldo García, aclarint que este pagament corresponia a un treball puntual de vigilant nocturn contractat per un tercer.
Intents de millorar la imatge empresarial
Ruz va manifestar que va sol·licitar una reunió amb Cerdán per a millorar la percepció de la seua empresa, que havia retrocedit en l’obtenció de contractes públics a causa de suposades crítiques dins del PSOE. Va defendre que el seu objectiu era aconseguir un tracte més equitatiu per a empreses de menor grandària en els concursos públics.
Contractació de familiars i contactes posteriors
Per part seua, els germans Fernández van negar haver pagat mossegades però van reconéixer haver facilitat la contractació de Patricia Úriz, exesposa de Koldo, en una filial de OPR. Segons l’UCO, Koldo hauria influït per a l’adjudicació irregular d’obres i, fins i tot després de deixar el seu càrrec, van mantindre contactes amb ell per a monitorar canvis en el ministeri que pogueren afectar els seus interessos.
Este cas seguix sota investigació mentres s’examinen les possibles connexions entre els empresaris, la trama Koldo i l’entramat polític relacionat amb adjudicacions públiques.