València ha experimentat cinc nits tòrrides en el que va de 2025, després d’aconseguir una mínima de 25,6 graus este dilluns. Este fenomen, caracteritzat per temperatures nocturnes que no baixen dels 25 graus, s’està tornant cada vegada més comú a la ciutat.
Esta tendència no és nova, ja que des de l’inici del segle XXI s’ha registrat un augment notable en la quantitat de nits tòrrides. El rècord històric es va aconseguir en 2023, amb 28 nits d’este tipus, superant amb escreix les xifres de dècades anteriors.
Evolució en dècades passades
Segons dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), durant les dècades dels 40 i 70, València va registrar només una nit tòrrida, i en els 50 i 60 no es va registrar cap. No obstant això, a partir dels anys 80, la freqüència va començar a incrementar-se lentament, amb quatre nits en eixa dècada i ja dotze en els 90.
Augment en el segle XXI
L’increment es va accelerar en el segle XXI: en la primera dècada es van comptabilitzar 21 nits tòrrides, que es van duplicar a 40 en la dècada de 2010. Des de 2020 fins al 3 de juliol de 2025, s’han registrat 65 nits tòrrides, dividides en tres nits tant en 2020 com en 2021, 16 en 2022, 28 en 2023 —el rècord fins a la data— i 14 en 2024.
Impactes en la salut i el clima
El fenomen de les nits tòrrides té importants implicacions per a la salut pública i el benestar, ja que la incapacitat per a aconseguir temperatures fresques durant la nit afecta la qualitat del somni i augmenta riscos associats a la calor extrema. A més, representa un clar indicatiu del canvi climàtic i els seus impactes locals en el clima mediterrani.
Reptes i mesures futures
En conclusió, l’augment sostingut de nits tòrrides a València reflectix una tendència preocupant que requerix atenció i adaptació en les polítiques urbanes i ambientals per a mitigar els efectes del calfament global i protegir la població.