Els valencians han de pagar l’ajornament del cànon de l’aigua del Botànic

Les llars valencianes tornaran a pagar el cànon de sanejament de l’aigua, que va ajornar l’anterior govern autonòmic dirigit per Ximo Puig dins del paquet de mesures per fer front al context d’inflació. Esta suspensió va finalitzar el 31 juliol passat després de caure el decret, tot i que en ser un ajornament i no una suspensió, les famílies valencianes hauran de fer front als retards d’este any que s’aplicaran ara de forma prorratejada als rebuts.


Rebre les notícies de València Diari

Així ho ha assegurat el portaveu de l’Ajuntament de València, Juan Carlos Caballero, durant la roda de premsa després de la Junta de Govern Local en què ha lamentat que “per culpa de Ximo Puig, ara tota la Comunitat Valenciana haurà de tornar a pagar el ca de sanejament perquè va decidir ajornar i no suspendre. Una vegada passada la campanya electoral i les eleccions este ajornament del pagament d’este impost es recupera“. 

És per això que el govern municipal ha aprovat que Emivasa, concessionari municipal del servei públic de subministrament d’aigua potable a la ciutat, faça una campanya informativa per avisar els veïns i veïns de València que veuran augmentada la factura en els pròxims mesos pel “cànon de sanejament de Ximo Puig”, així com quin serà l’augment de la factura i el pagament de les quotes no meritades. 

Així fins al 31 de gener de 2025, es facturarà el cànon meritat des del mes d’agost del 2022 fins al mes de juliol del 2023, que haurà de ser abonat pels veïns per al seu ingrés a la Generalitat a través dels pròxims rebuts que emeta la concessionària municipal que presta el servei d’abastament domiciliari d’aigua potable. 

“Este és un tribut autonòmic que ve a la factura de l’aigua i al qual ara se li incorpora les quotes no pagades durant la campanya electoral. Tots els valencians haurem de fer un desemborsament addicional a les pròximes factures de l’aigua a causa d’este cànon de Ximo Puig” ha assenyalat Caballero. 

De la mateixa manera, ha volgut destacar que esta decisió és “absolutament aliena a la voluntat de l’Ajuntament” i ha lamentat que este increment del cost de la factura vinga en un moment en què les famílies han de fer front a la pujada de la volta l’escola i que per això demanen esta campanya perquè “puguen tindre planificació i estructurar les despeses”. 

Què és el cànon de sanejament?

El Cànon de Sanejament, segons la pròpia web del govern autonòmic, és un tribut de la Generalitat, establit mitjançant la Llei 2/1992, de 26 de març, de sanejament de les aigües residuals de la Comunitat Valenciana, que s’exigeix ​​des de 1993.

El Cànon de Sanejament és un impost ecològic, ja que la seua fi és millorar el nivell de conservació de Medi Ambient de la Comunitat Valenciana. Per fer-ho, la seua recaptació s’afecta el finançament de les despeses de gestió i explotació de les instal·lacions d’evacuació, tractament i depuració d’aigües residuals de titularitat pública i, si escau, de les obres de construcció d’estes instal·lacions.

El Cànon de Sanejament grava la producció d’aigües residuals manifestada a través del consum d’aigua industrial i domèstic i la seua exacció afecta tant els subministraments de xarxa com els propis.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies