Nova polèmica a Castelló: Crits contra uns humoristes per actuar en valencià

Cartell de l'actuació a Moncofa (Castelló) dels humoristes Maria Zamora, Saray Cerro i Diego Varea
Cartell de l'actuació a Moncofa (Castelló) dels humoristes Maria Zamora, Saray Cerro i Diego Varea

 

Els humoristes Maria Zamora, Saray Cerro i Diego Varea han denunciat la situació ocorreguda durant el transcurs d’una actuació de monòlegs en valencià que divendres passat van realitzar a Moncofa (Castelló), quan diverses persones van començar a exigir-los que parlaren en castellà al crit de “perquè estem a Espanya”.

 

L’espectacle formava part de la programació per a celebrar les festes de Sant Roc de la localitat de la Plana Baixa i s’havia anunciat baix la denominació ‘Riures en valencià’. L’actuació estava prevista per a les 22.45 hores en la plaça Na Violant d’Hongria i va comptar amb la presència d’unes 300 persones.

 

Els fets van ocórrer poc després de l’inici de l’espectacle, quan un home es va alçar de la seua cadira fent escarafalls amb els braços. En aqueix moment, l’artista que s’encarregava d’obrir l’espectacle, Maria Zamora, va preguntar a l’home què ocorria i l’individu va manifestar que “no entenia allò que s’estava dient”, segons ha denunciat el col·lectiu ‘Riures en *valencià’ en un comunicat.

 

“En Castellà, perquè estem a Espanya”

Seguidament, l’home va demanar que les intervencions dels humoristes anaren en castellà “perquè estem a Espanya”, unes paraules que “van ser benvingudes per part del públic”.

 

La humorista va explicar llavors que l’espectacle contractat pertanyia a ‘Riures en *valencià’, companyia que treballa des de fa dos anys amb artistes que usen el valencià en les seues actuacions, i que així havia sigut anunciat per l’Ajuntament de Moncofa.

 

Després d’aquest aclariment, l’home va decidir abandonar el recinte en companyia altres persones, mentre que la majoria dels assistents van romandre en els seus seients i van aplaudir la intervenció de la monologuista, segons apunten des del col·lectiu.

 

L’actuació es va poder reprendre “amb normalitat” fins que, minuts després, des d’alguns dels edificis que envolten la plaça diverses persones van començar a xiular durant les intervencions dels artistes.

“Respecte” a la cultura i la llengua

Per tot això, ‘Riures en valencià’ ha reclamat que “es respecte el treball de les persones que es dediquen a la cultura, independentment de la llengua que usen, perquè, curiosament, Maria Zamora, Saray Cerro i Diego Varea tenen el castellà com a llengua materna, però han decidit desenvolupar part de la seua carrera artística en valencià“.

 

Malgrat aquests fets que, segons lamenten des de l’organització, “desgraciadament, no són nous”, ‘Riures en *valencià’ “seguirà amb la seua aposta per la cultura i l’humor en valencià com ha fet en els últims anys”.

 

Poques hores després de l’incident a Moncofa, la còmica Carol Tomàs actuava a Senyera i aquest diumenge el farà a Almoines. A més, aquest dilluns, la humorista valenciana estarà acompanyada per Saray Cerro i Manu Górriz en el municipi valencià de Castelló.