En una operació conjunta liderada per EUROPOL i executada pels agents de la Policia Nacional, s’ha desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic de cocaïna a través de contenidors marítims al Port de València. L’operació ha finalitzat amb 20 persones arrestades: 17 en territori espanyol, 2 a Bèlgica i 1 més a França. La investigació, coneguda com a “Back Pack”, va començar fa un any.
Durant els 11 registres realitzats a Espanya i Bèlgica, els investigadors van confiscar més d’una tona de cocaïna, juntament amb moneders de criptomonedes, dos armes de foc, vuit vehicles de gamma alta, armes prohibides, 15.000 euros en efectiu i un camió tipus tràiler.
El Port de València era el destí d’estos contenidors, els quals eren gestionats per la figura del Power Broker, una persona intermediària respectada dins del món del crim organitzat internacional, capaç d’establir les condicions i tancar el tracte entre les xarxes criminals colombianes i els líders de l’organització a Europa, coneguts en l’argot policial com a HVT (High Value Target).
“Homes aranya” per al “rescat” de la droga
Una vegada descarregada la droga, l’organització iniciava el “rescat” a través de l’HVT de València, que dirigia tota l’operació. Per a això comptaven amb una estructura que els facilitava l’accés al port i els marcava els contenidors “contaminats” per extreure posteriorment la droga.
La xarxa utilitzava el mètode conegut com a “ganxo cec”, introduint la droga de manera clandestina en contenidors legals sense el coneixement dels transportistes. Per recuperar l’estupefaent un cop al port, comptaven amb individus coneguts com a “homes aranya”, especialistes a escalar piles de contenidors i extraure la mercaderia il·legal mitjançant eines com radials o cizalles.
Un cop fora del recinte portuari, la cocaïna era portada a llocs segurs, coneguts com a “guarderies”, des d’on es distribuïa a diferents punts del continent europeu.
Detingut a França un membre de l’organització financera i a Bèlgica vinculació amb els Hells Angels
Part dels arrestats a Bèlgica estaven vinculats a una facció dels Hells Angels, i el líder de la branca belga era considerat un dels delinqüents més buscats del país, amb una ordre roja d’INTERPOL vigent des de feia quatre anys. El seu amagatall es trobava en xalets de luxe a la costa llevantina, des d’on coordinava la facció d’aquell país, recolzat per membres del conegut grup motor.
La localitat de Dénia allotjava la infraestructura logística i financera del grup a Espanya. Allà residia un intermediari relacionat amb el món de la lluita professional, detingut juntament amb el seu entrenador per la seva presumpta implicació en les activitats delictives. Ambdós individus tenien antecedents per delictes greus, la qual cosa va motivar la intervenció d’unitats especials com el G.E.O. i el G.O.E.S.
En els registres, es va aconseguir arrestar un altre membre de l’organització criminal belga investigada, considerat la mà dreta i lligat del HVT de Bèlgica. Durant l’operació també es va dur a terme la detenció d’un membre de la xarxa financera a França, en execució d’una Ordre Europea de Detenció i Lliurament.
La intervenció es tanca amb 20 persones arrestades, 14 a València i 3 a Alacant, 1.078 kg de cocaïna incautats, 8 immobles embargats, 27 comptes bancàries bloquejades, 60 telèfons mòbils intervinguts, 2 armes de foc i múltiples armes prohibides, 15.000 euros en efectiu i 1.000 en bitllets falsos, un camió tràiler i vuit vehicles de luxe confiscats.
L’operació, coneguda com a “Back-Pack”, suposa un cop significatiu contra el crim organitzat a escala europea, desmantellant una xarxa amb connexions a Colòmbia, Espanya, Bèlgica i França.