2024 acaba amb fred i 2025 comença amb pluges localment fortes en l’àrea mediterrània i Balears per una dana

MADRID, 30 (EUROPA PRESS)

Els últims dies del 2024 i primers del 2025 estaran marcats per la presència d’una dana entre el sud de la Península i el nord d’Àfrica, segons ha informat el portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) Rubén del Campo.

La dana, juntament amb l’arribada de vents humits procedents del Mediterrani, provocarà un augment de la inestabilitat en l’àrea mediterrània peninsular i a Balears, amb ruixats que localment podran ser forts i persistents en algunes zones. D’altra banda, persistiran les boires i gelades en àmplies zones de l’interior.

A partir dels últims dies de la setmana vinent, podria haver-hi un canvi en el patró meteorològic amb l’arribada de fronts associats a borrasques atlàntiques i pluges que caurien primer en el nord-oest, sobretot a Galícia, i que es podrien estendre després a altres zones del territori peninsular, amb unes temperatures més altes i les gelades en remissió.

El portaveu de l’Aemet ha recordat que este cap de setmana passat ha sigut fred a l’interior de la Península, amb temperatures que han baixat el diumenge fins a 8 graus baix 0 a Molina de Aragón, província de Guadalajara, o fins a 5 graus baix 0 a Terol, com a capital de província més freda.

A més, en les conques de grans rius, les boires persistents han mantingut l’ambient molt fred durant tot el dia. “En ciutats com Zaragoza, Pamplona, València, Valladolid o Salamanca, no es van aconseguir ni 5 graus en el moment més càlid del dia en la jornada del diumenge”, precisa del Campo.

Este dilluns va a continuar l’ambient diürn fred, fins i tot amb temperatures un poc més baixes que el diumenge, al centre i nord de la Península. Hi haurà bancs de boira persistents de nou, encara que també augmentarà la inestabilitat en el sud-est peninsular i a Balears, com a conseqüència del posicionament d’una dana entre el sud de la Península i el nord d’Àfrica, que, acompanyada de vents humits, donarà lloc a ruixats en zones, sobretot, pròximes a la costa de la Comunitat Valenciana, regió de Múrcia i sud d’Andalusia. Estos ruixats, a més, podran venir acompanyats de tempesta.

El dimarts seguirà el temps fred a l’interior, amb gelades que, en alguns punts de l’altiplà nord i erms del centre, poden baixar de 4 graus baix 0. Continuaran els bancs de boira persistents en les conques dels grans rius i continuarà la inestabilitat en l’àrea mediterrània, amb ruixats que, a més, podran ser localment forts i persistents, sobretot en zones pròximes a la costa de la Comunitat Valenciana, regió de Múrcia i Balears. Es podrien acumular 20 litres per metre quadrat en tan sol una hora o 60 litres per metre quadrat en 12 hores.

LA MATINADA DEL 31 A l’1 SERÀ FREDA A L’INTERIOR

La matinada del 31 de desembre a l’1 de gener serà també serà freda en bona part de l’interior, amb unes temperatures que ja podrien estar baix zero a mitjanit en bona part de l’altiplà nord i erms del centre, i que Madrid cabdal, per exemple, rondarà els 2 graus durant les campanades.

El dimecres 1 de gener començarà l’any amb una situació meteorològica molt similar. De nou, possibles ruixats forts i persistents en punts de l’àrea mediterrània peninsular, sobretot en zones costaneres de la Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia i Sud d’Andalusia, així com a Balears, i també seguiran formant-se bancs de boira a l’interior, persistents prop de les valls dels grans rius i amb un ambient molt fred durant tota la jornada en estos casos en els quals les boires persistisquen.

El dijous, de nou situació similar, encara que els ruixats ja aniran a menys en el Mediterrani al llarg del dia, però es mantindran les gelades i les boires a l’interior. A últimes hores un front fregarà Galícia, amb possibles pluges en l’extrem occidental d’aquesta comunitat.

El divendres este front podria seguir avançant i deixant precipitacions en la comunitat gallega i punts del Cantàbric, amb unes temperatures que en general ja estaran en ascens.

La pujada de temperatures continuaria durant el cap de setmana en bona part del territori, perdent ja intensitat i extensió les gelades fins a quasi desaparèixer, igual que els bancs de boira que també anirien a menys.

Estos dies de finals de setmana, sobretot el dissabte i diumenge, plouria especialment en la meitat occidental peninsular i ho podria fer de forma abundant a Galícia. En la resta encara no s’esperen pluges.

A Canàries els pròxims dies predominarà un temps tranquil, amb alguns intervals nuvolosos dels quals no es pot descartar que caiga alguna pluja feble i dispersa.

Les temperatures en l’arxipèlag en general no tindran grans canvis i rondaran els 16 als 18 graus en zones costaneres a l’hora de les campanades.

ELS REIS ARRIBEN AMB PLUGES AL NORD

De cara al diumenge, vespra del Dia de Reyes, des d’eltiempo.es un front bastant actiu, associat a una borrasca que circularà més al nord, entrarà per Galícia creuant la península amb pluges.

A dia de hui, els models apunten al fet que el front s’afebliria abans d’aconseguir les regions del Mediterrani i no es descarta que deixe nevades febles en les muntanyes del nord.

De cara al dilluns, Dia de Reyes, les pluges podrien continuar a Galícia i altres zones del vessant atlàntic peninsular, mentre que en la resta hi haurà més estabilitat.

ÚLTIMES NOTÍCIES