17.9 C
València
Divendres, 4 abril, 2025

El 12 d’octubre recupera la desfilada militar

La desfilada militar torna als carrers de Madrid este dimarts, 12 d’octubre, després que l’any passat no se celebrà a causa de la pandèmia de coronavirus. Els reis i la infanta Sofía presideixen este la desfilada de les Forces Armades pel Dia de la Hispanitat que recorrerà el centre de Madrid per primera vegada des que es va iniciar la pandèmia de Covid-19. Enguany hi participaran 2.656 membres de l’exèrcit, de la Policia, la Guàrdia Civil i el Servei de Vigilància Marítima i Duanera, a més de 115 vehicles i 68 aeronaus.

Menys presència de militars i menys públic

Este 12 d’octubre tindrà menys presència de militars i menys públic, com a mesura de prevenció per la pandèmia. L’any 2019 hi van desfilar 4.200 persones.

Gràcies a la millora sanitària

La millora de la situació sanitària ha permés recuperar la tradicional desfilada pel 12 d’octubre, que l’any passat va haver de ser substituït per un reduït acte militar al pati del Palau Real.

Absències destacades

El nombre de participants en la parada militar serà un poc menor que en anteriors edicions. També hi haurà restriccions en la posterior recepció que ofereixen els Reis en el Palau Real per a evitar la concentració de persones en espais interiors, segons han explicat fonts de la Casa Reial.

Qui acudirà?

A la cerimònia, presidida per Felip VI i la reina Letícia, acudiran tots els presidents autonòmics, a excepció del lehendakari, Iñigo Urkullu, i del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, com va sent habitual. Enguany, però, tampoc no hi participaran el president gallec, Alberto Núñez-Feijóo, ni el de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. El primer està preparant el debat autonòmic de política general, que serà l’endemà, i el segon està de viatge a Brussel·les.

També acudiran els agents econòmics i socials, el Consell Econòmic i Social i Cambra de Comerç d’Espanya, màxims representants d’organitzacions, organismes i entitats d’assistència social, membres del Comité Olímpic Espanyol i banderers Tòquio 2020 i representació de l’àmbit educatiu i cultural.

Actes

Els actes d’este Dia de la Festa Nacional començaran amb l’arribada dels Reis i la infanta Sofía a la plaça de Lima a les 10.30 hores. La princesa Leonor no viatjarà a Madrid a causa de les normes sanitàries del col·legi de Gal·les en el qual estudia este curs, ja que estaria obligada a guardar quarantena al seu retorn.

Allí, els Reis rebran honors militars i Felip VI passarà revista a les tropes, després del que saludarà a les autoritats. Després tindrà lloc el tradicional salt paracaigudista amb la bandera d’Espanya, el moment més tibant en l’última desfilada després de quedar enganxat el saltador en un fanal del passeig de la Castellana.

Després d’això es produirà l’hissat de la bandera i acte d’homenatge als caiguts per Espanya. A continuació donarà principi la desfilada aèria, en el qual participarà una nodrida representació de les aeronaus de les Forces Armades i també d’altres organismes públics com a Salvament Marítim o la Guàrdia Civil, a més de la tradicional Patrulla Aguila pintant en el cel els colors de la bandera.

Últimes notícies

Tragèdia a Birmània: El terratrèmol deixa més de 3.150 morts i supera els 4.500 ferits

Les víctimes pel devastador terratrèmol de magnitud 7,7 a Birmània han augmentat alarmantment, amb prop de 3.150 morts i més de 4.500 ferits. La situació és crítica, amb una greu crisi política i civil al país.

La Federació Veïnal convoca la ciutadania a la manifestació per l’habitatge davant la crisi

La Federació d'Associacions de Veïns de València fa una crida a participar en la manifestació del 5 d'abril per defensar el dret a l'habitatge contra l'especulació immobiliària.

AVA-Asaja reclama una pròrroga a la Conselleria d’Agricultura per tramitar la PAC fins al 31 de maig

AVA-Asaja sol·licita que el termini de tramitació de la PAC a la Comunitat Valenciana s'ampliï fins al 31 de maig a causa de problemes informàtics i burocràtics que han causat retards importants.

Tragèdia a Gaza: prop de 20 palestins morts en un nou bombardeig d’Israel

Un bombardeig israelià a la ciutat de Jan Yunis ha provocat la mort d'al voltant de 20 palestins, destacant l'escalada del conflicte a la Franja de Gaza. Les autoritats denuncien més de 50.500 morts des de l'inici de l'ofensiva.

Gortázar (CaixaBank) destaca la importància de València com a seu social davant la situació econòmica actual

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, afirma que la ubicació de la seu social a València reflecteix el compromís de l'entitat amb la regió, fins i tot davant el desafiament econòmic actual impulsat per les mesures de Donald Trump.

Mazón confirma una nova reducció d’impostos sobre l’habitatge: transmissions patrimonials baixen al 9%

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat una important reducció de l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) al 9% per a tots els contribuents. Aquesta mesura formarà part dels pressupostos del 2025 i busca millorar l'accés a l'habitatge a través del Pla Viu.

Desarticulació d’un grup criminal: 29 delictes contra el patrimoni a la Costera i la Vall d’Albaida

Agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal responsable de 29 robatoris en establiments de la Costera i la Vall d'Albaida, i ha detingut tres homes involucrats en violència i apunyalament.

La Generalitat reuneix sectors afectats pels aranzels per impulsar mesures de suport

La Generalitat prepara una taula de treball per a analitzar les repercussions dels aranzels imposats pels EUA als sectors valencians, amb l'objectiu de potenciar la internacionalització i diversificació dels mercats.