El Col·legi d’Infermeria de Valencia denuncia l’assignació de funcions inadequades a infermeres de l’Hospital de Dénia

ALACANT, 26 (EUROPA PRESS)

El Col·legi Oficial d’Infermeria de València (COENV) ha mostrat la seua “profunda preocupació i malestar” davant de la situació que estan vivint les infermeres de la unitat d’Esterilització de l’Hospital de Dénia, revertit fa uns mesos al sistema públic sanitari de la Generalitat Valenciana, davant de la “designació de funcions inadequades”.

L’entitat col·legial ha assenyalat en un comunicat que, des del primer dia de la seua incorporació, “no se’ls ha explicat quins són les funcions pròpies de la Infermeria ni se’ls ha proporcionat un company infermer que els guie en la seua labor, la qual cosa ha portat a una confusió i descontent generalitzat en el col·lectiu”.

El COENV ha denunciat que les infermeres “han sigut assignades a tasques que clarament no corresponen a la seua competència professional”, entre les quals ha citat la neteja de llavadores, calaixos, carros i, en general, la sala de treball.

A més, ha afegit que se’ls ha encarregat la reposició de material, la col·locació d’adhesius en els cadenats que tanquen les caixes de l’instrumental, l’envasament del material, la neteja del material brut i la descàrrega de llavadores, funcions que “són alienes a les responsabilitats específiques d’una infermera i estan generant un greu malestar entre les professionals”.

L’organisme col·legial ha apuntat que un altre “motiu de preocupació” és que la responsable de la unitat d’Esterilització és una auxiliar d’infermeria, “la qual cosa implica que totes les decisions importants passen per ella, malgrat tenir una categoria professional inferior”.

Igualment, ha assenyalat que les infermeres “no reben cap informació rellevant sobre la unitat i no tenen veu ni vot en les decisions que afecten directament el seu treball”.

“La situació s’agreuja quan la responsable de la unitat s’absenta per vacances, ja que la supervisora del bloc quirúrgic opta per comunicar-se amb una altra TCAE, excloent a les infermeres de qualsevol tipus de responsabilitat. Este fet menyscaba encara més el paper de les infermeres i la seua capacitat per a exercir les seues funcions adequadament”, ha expressat.

El COENV ha indicat que les infermeres “se senten criticades i descoratjades per intentar treballar segons la seua formació i competències professionals”. “La falta de suport i la negativa a resoldre els seus dubtes semblen ser tàctiques utilitzades per a fer-los sentir que no saben exercir el seu treball, la qual cosa després s’usa en contra seva per a qüestionar la seua competència i professionalitat”, ha censurat.

Per això, el Col·legi Oficial d’Infermeria de Valencia ha instat a les autoritats de l’Hospital de Dénia a “revisar i rectificar aquesta situació immediatament, garantint que les infermeres puguen exercir les seues funcions conforme a la seua formació i competències, i que es respecten els seus drets laborals i professionals”.

“És imperatiu que s’establisca un ambient de treball just i respectuós, on les infermeres puguen exercir la seua labor amb dignitat i sense impediments improcedents”, ha recalcat el COENV.

ÚLTIMES NOTÍCIES