Les editorials valencianes conclouen amb ‘èxit’ una missió a Japó centrada en el còmic i el llibre il·lustrat

VALÈNCIA, 16 (EUROPA PRESS)

L’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV) celebra l’èxit de la primera missió comercial directa a Japó centrada en el sector del còmic i el llibre il·lustrat. Els integrants de la delegació, que va viatjar del 10 al 13 de setembre a Tòquio, qualifiquen amb “molt bona nota” els primers contactes establits en el país i destaquen el gran interès del mercat nipó, que ja han significat la compravenda dels drets de traducció d’alguns títols i l’establiment d’acords de col·laboració futurs.

Es tracta de la primera missió comercial directa impulsada per l’AEPV en el mercat japonés, amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) i l’Institut Cervantes de Tòquio, que ha comptat amb sessions B2B entre editorials nipones i valencianes, presentacions i exposicions del treball, activitats de networking i visites culturals, detalla l’associació.

L’AEPV ha complit els objectius marcats per a la missió, dirigida a fomentar la creació de negocis i sinergies entre editorials nipones i valencianes, per a potenciar la indústria editorial de còmic i llibre il·lustrat, especialment infantil, amb productes de qualitat, i possibilitar l’exportació.

Com a exemple, el delegat de la Comissió del Còmic de l’AEPV, Pedro Medina, de l’editorial Fandogamia, destaca que una de les editorials participants va arribar a vendre els drets d’un llibre “abans d’arribar a Japó a través dels contactes de correu electrònic previs a les reunions”. “Estem molt contents perquè moltes de les nostres empreses han tingut l’oportunitat de fer un molt bon primer contacte amb editorials japoneses de còmic i llibre il·lustrat infantils, i, sobretot, hem percebut un gran interès per part d’algunes de les editorials pel material i el catàleg de les editorials valencianes”, manifesta.

“Tenim, ara com ara, una sensació molt bona i esperem que es manifeste en la contractació de molts més llibres i en la prolongació de l’activitat i les relacions comercials entre les nostres editorials i les editorials japoneses, un país molt especialitzat en còmics i amb una narrativa, un estil i una varietat de gèneres i temàtiques molt importants que poden engrandir la varietat del nostre catàleg i fer-ho encara més competitiu”, sosté.

CESSIÓ DE DRETS I REFORÇ DE CONTACTES

Des de Bromera, Carla Borràs fa una valoració molt positiva de la missió i destaca que Japó és un dels “mercats estratègics” per a la seua editorial. “Els resultats han superat les expectatives”, apunta, ja que han aconseguit “tancar la primera cessió de drets en el país, reforçar contactes ja existents (alguns derivats de la missió inversa del 2018 a València) i obrir noves oportunitats a curt i llarg termini”.

En esta línia, subratlla que “la qualitat de les reunions tancades i l’interès generat pel catàleg” de Bromera els fan concloure que este viatge ha sigut “molt oportú” i “pot continuar sent molt productiu”.

Quique Olmos, de Grup Editorial Sargantana, afirma que la missió comercial a Japó ha sigut “molt útil” per al seu equip, doncs els ha permès “conèixer agències i editorials que s’han mostrat interessades en els nostres títols”. “Hem pogut tenir contacte amb editorials i agències que, des de la distància, segurament no ens haurien parat esment, i ara ja mantenim una bona relació professional. Coneixem què cerquen, com ho cerquen i ells ens coneixen molt millor a nosaltres ara”, explica.

L’editor de Babylon Edicions, Javier Bolado, posa “molt bona nota” a aquesta primera missió: “Les reunions B2B, en concret per a Babylon Edicions, han sigut molt interessants, més del que jo esperada, perquè vam tenir l’oportunitat de contactar amb nous editors que d’una altra forma ens haguera costat bastant més”.

“Descobrim també un parell d’editorials amb un catàleg que ens interessa bastant i també ens portem la grata sorpresa de rebre algun interès per la compra d’algunes coses del nostre catàleg”, exposa, per a agregar que està segur que en el futur es tancaran més negocis.

Esta missió directa és una continuació de l’III Encontre Internacional d’Editors, una missió inversa organitzada per l’AEPV i Ivace+i que, al febrer deñ 2018, va reunir a València a editorials japoneses i valencianes, amb el suport de la direcció general de Cultura i Patrimoni i Les Naus de l’Ajuntament de València.

Des deñ 2014, el sector editorial valencià treballa conjuntament amb l’Ivace+i amb la finalitat d’impulsar la seua internacionalització a partir de la línia d’ajuda als sectors culturals. Organitza de forma anual una missió inversa d’editorials estrangeres a València per a facilitar noves vies de col·laboració i de compravenda de drets amb les editorials valencianes.

Fruit d’esta col·laboració, l’AEPV va celebrar al març del 2024 el Va salar del Còmic de València, amb un mercat de drets entre editorials valencianes i deu empreses de França, Portugal, Itàlia, Polònia, Dinamarca i Estats Units. Al desembre del 2023, en el marc del festival BabaKamo, el projecte d’Europa Creativa LIT-UP va reunir a 25 editorials dedicades al llibre il·lustrat de València, el País Basc, Eslovènia, Itàlia, República Txeca i Sèrbia.

ÚLTIMES NOTÍCIES