Cantó (AVL) rebutja participar en el ‘desgast institucional’ del valencià: ‘No es pot imposar el que és propi’

VALÈNCIA, 17 (EUROPA PRESS)

La presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, ha asseverat que l’entitat “no participa ni participarà d’estratègies de desgast i deslegitimació institucional” del valencià i ha defensat que no és una llengua imposada perquè “no es pot imposar allò que és propi”.

Així ho va manifestat ahir a la vesprada Cantó en la seua intervenció durant la inauguració del curs 2024-2025, celebrada al monestir de Sant Miquel dels Reis de València i a la qual assistiren la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant.

Cantó sosté que l’Acadèmia “no participa ni participarà d’estratègies de desgast i de deslegitimació institucional” del valencià, ja que al seu parer tenen la intenció d’apartar-los dels objectius, “que amenacen de fer oblidar allò que és important: la llengua”

En este context, defensa que ningú pot referir-se al valencià com una llengua imposada perquè “no es pot imposar allò que és propi”. “El valencià no només és la llengua pròpia i històrica dels valencians i les valencianes, tal com reconeix amb encert el nostre Estatut d’Autonomia, sinó que és la llengua de centenars de milers de valencians, amb la qual ens hem identificat des de fa vora huit segles i sobre la qual hem construït les nostres arrels”, ha subratllat.

Cantó cita l’historiador britànic Eric Hobsbawn, qui afirma que la llengua és un d’aquells elements de llarga durada que permet, conjuntament amb les emocions, la cultura i, especialment, l’actitud d’una societat amb voluntat de ser, construir un projecte polític de futur.

“Parle de projecte polític perquè la llengua no hauria d’estar sotmesa als vaivens ideològics, sinó que hauria de ser part essencial d’un projecte polític comú de tots i totes”, ha emfatitzat.

DEMANA “COL·LABORACIÓ” DEL CONSELL

La presidenta de l’AVL ha afirmat que l’Acadèmia és “la primera institució pública que ha de creure fermament que el valencià té futur”, però ha precisat que “no ha de ser l’única”. Per açò, ha reclamat “la col·laboració, la complicitat i la confiança de la resta d’institucions, i sobretot, del govern valencià”.

“Necessitem, més que mai, que ningú que estime la llengua i vetle pel seu futur participe en estratègies de desgast que només tenen com a finalitat apartar-nos dels nostres autèntics objectius, que són que l’amor per la nostra cultura i per la nostra llengua ens porte a estudiar el valencià, a protegir-ho, a respectar-ho i a difondre-ho”, ha destacat.

Sobre este tema, ha emfatitzat que “el principal repte” del valencià recau en el seu ús i ha afegit que “sense competència no hi ha ús i sense ús no hi ha llengua”.

“Cal que la societat valenciana parle valencià en tots els àmbits i registres. És un dels molts reptes que les llengües minoritzades com la nostra han d’assumir. Ens hem de concentrar en estos reptes de present i futur que són fonamentals per a la pervivència del valencià. I ens hem d’apartar de misèries i mediocritats, i d’aquelles opinions que volen ser més importants que útils”, ha insistit.

MORANT: “O ES DEFENSA O ES PERD”

Al seu torn, la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, va recalcar durant la seua intervenció que “protegir la llengua és també una decisió política, com també ho és abandonar-la a la seua sort, practicar el negacionisme normatiu o retallar els recursos públics a les entitats que es dediquen a mantindre-la forta i viva”.

“És trist, però està tornant a passar. Perquè protegir el valencià és garantir la seua presència en totes les esferes de la vida pública”, va defensar, al mateix temps que va afegir que la llengua “o es defensa o es perd”. “No perviu de manera espontània, com desgraciadament hem pogut comprovar en esta terra”, va expressar.

Durant l’acte d’obertura del curs acadèmic, l’AVL lliurà la Medalla de la institució al filòleg Vicent Pitarch i al grup de música Zoo.

L’Acadèmia ha valorat la trajectòria vital i professional, així com el compromís del professor Pitarch amb la llengua i la cultura valencianes; així com la capacitat per a projectar el valencià arreu del món a través de la música, en el cas de Zoo.

ÚLTIMES NOTÍCIES