Sanitat afirma que busca augmentar les cites disponibles “respectant la jornada dels professionals i els temps de consulta”
VALÈNCIA, 18 (EUROPA PRESS)
CCOO, UGT i CSIF han exigit este divendres a la Conselleria de Sanitat que retire amb caràcter d’urgència les recomanacions enviades des de la Direcció general d’Atenció Primària als diferents departaments de salut en les quals “es penalitza” als facultatius per “la demora en l’atenció” i s’establix unes agendes “inassumibles”.
Així, els sindicats urgixen a retirar aquesta circular que “establix que en cas que un professional sanitari tinga una llista d’espera de més de 10 dies, es valorarà la pertinència d’autoritzar la seua sol·licitud de vacances, dies de formació o d’assumptes propis, entre altres, per motius assistencials”.
Sobre este tema, fonts de la Conselleria de Sanitat han aclarit que el document de recomanacions a les adreces d’Atenció Primària dels departaments de salut és “un document de treball” remès a les direccions d’Atenció Primària dels departaments, que pretén “incrementar l’accessibilitat dels pacients en els centres de salut, és a dir, que hi haja una major oferta de cites disponibles per a disminuir l’espera; sempre respectant la jornada laboral dels professionals i els temps de consulta”.
En este sentit, UGT considera que estes recomanacions són “un atac injust” al col·lectiu d’Atenció Primària que està “generant indignació” entre el personal. A més, advertix que si el document no es retira i estes recomanacions es convertixen en ordres, convocarà mobilitzacions i abrigallarà les protestes que promoga el col·lectiu sanitari amb la finalitat de “traslladar a la ciutadania la nefasta gestió i la deriva en la qual està sumit el departament que dirigix Marciano Gómez”.
“Esta circular no solament empitjora les condicions laborals del personal, sinó que aboca a una major deterioració de la qualitat assistencial”, advertix.
La responsable del sector de Sanitat d’UGT-SP-PV, Eva Planas, assenyala que el document, entre altres qüestions, reduïx de forma “considerable” els temps d’atenció a l’usuari, la qual cosa suposa “vulnerar els criteris de la Societat Espanyola de Medicina de Familiar i Comunitària que estableix entre 10-15 minuts l’atenció per pacient”.
Per això, constata que la circular ha creat “una gran alarma” entre el personal, “ja molt castigat des de la pandèmia, que considera inviable la implantació d’estes agendes”. “La indignació és generalitzada ja que la implementació d’este document, amenaça amb retallar permisos ja consolidats”, assenyala Planas, que recalcat: “L’Atenció primària no necessita ni més caps ni instruccions d’este tipus, la qual cosa necessita són recursos per a donar una atenció adequada i digna a la ciutadania”.
Per la seua banda, la secretària general de la FSS CCOO PV, Rosa Atiénzar, ha assenyalat aquesta circular “afecta a les condicions de treball quan no s’ha tractat en les reunions que s’estan mantenint actualment sobre el nou decret d’atenció primària”.
Així, critica que la conselleria “aplique per la porta de darrere una instrucció sense negociació mentre està en marxa la negociació del decret d’atenció primària”. A més, assenyala que és “regressiu en molts aspectes i està d’esquena” al Pla de millora de Primària del Ministeri aprovat pel Consell Interterritorial.
A més, critica que la instrucció “no planteja reforços reals enfront de l’increment d’infeccions respiratòries que hi haurà en els pròxims mesos, alguna cosa que passa de forma estacional cada any” i ha recordat que al desembre del 2022 “ja es va signar un acord amb mesures urgents per a l’atenció primària que és el que s’hauria d’estar aplicant”.