VALÈNCIA, 18 (EUROPA PRESS)
Compromís ha presentat a Les Corts una sèrie d’iniciatives parlamentàries en les quals insta al Consell a implementar un pla efectiu contra la gentrificació turística i la declaració de zones de mercat residencial tensionat, com permet la Llei 12/2023, pel dret a l’habitatge, per a garantir preus accessibles.
A més, planteja l’avaluació de la situació de les ciutats turístiques per a identificar necessitats socials, educatives, sanitàries i de comerç local, així com implementar mesures per a limitar el nombre d’habitatges d’ús turístic i controlar els pisos il·legals. I la protecció del comerç tradicional i l’aplicació d’una moratòria per a frenar l’expansió d’apartaments turístics i hotels.
En un comunicat, la portaveu adjunta de Compromís a Les Corts Isaura Navarro denuncia els efectes devastadors que el model turístic massiu està tenint sobre el dret a l’habitatge, especialment en ciutats com València: “La gentrificació turística, combinada amb la proliferació d’habitatges d’ús turístic (VUT), està expulsant als residents dels seus barris i deteriorant les xarxes socials, econòmiques i culturals que definixen les comunitats locals”.
“El procés de gentrificació turística que patixen molts barris de les nostres ciutats, com el cas de Ciutat Vella a València, està canviant la fisonomia del territori. Les persones que han viscut tota la vida en els seus barris es veuen forçades a traslladar-se a zones perifèriques, mentre que els seus habitatges es transformen en apartaments turístics que només beneficien als fons voltors i grans inversors. Això no solament encarix els preus de lloguer i compra, sinó que també destruïx el teixit social”, assevera.
A més, la diputada recorda que el Consell Valencià de Cultura (CVC) ha demanat un pla de foment d’habitatge social per a combatre la gentrificació turística del centre històric de València, combinant una moratòria sobre noves llicències d’habitatges turístics amb un control estricte dels pisos il·legals.
“No podem continuar promovent un model turístic que sacrifica la qualitat de vida dels veïns a canvi de beneficis immediats per a uns pocs. La Llei de Turisme del 2018 de la Comunitat Valenciana, que proclama l’hospitalitat com a principi bàsic, ha de garantir també el dret a l’habitatge i al descans dels residents, no només l’experiència dels visitants”, defensa.