STEPV qualifica la proposta de “cúmul de despropòsits” i estudia si “vulnera la legislació vigent”
VALÈNCIA, 18 (EUROPA PRESS)
La Conselleria d’Educació preveu obrir la consulta sobre la llengua base als centres escolars de la Comunitat Valenciana del 26 de novembre al 4 de desembre.
Així figura en l’esborrany de resolució de la Conselleria per la qual es convoca el procediment de consulta a les famílies, en el marc de la Llei de llibertat educativa, per a triar la llengua base –castellà o valencià– en la qual estudiaran els seus fills a partir del curs 2025-2026. El document es negociarà dimarts que ve en la Mesa Sectorial.
Entre altres qüestions, la proposta de l’administració contempla que podran participar en esta consulta els representants legals de l’alumnat matriculat en centres públics i privats concertats, en tots els cursos de segon cicle d’Educació Infantil, en tots els cursos d’Educació Primària, i en els cursos primer, segon i tercer d’Educació Secundària Obligatòria.
També en escoles infantils i col·legis d’Educació Infantil i Primària, en el tercer curs del primer cicle d’Educació Infantil, quan s’oferisca este, sempre que l’alumnat matriculat puga continuar escolaritzat en el mateix centre en cursos successius sense necessitat de participar en un procés d’admissió nou.
L’alumnat que present necessitats educatives especials, escolaritzat en centres d’educació especial o en unitats específiques en centres ordinaris, serà partícip en els processos d’ensenyament-aprenentatge en la llengua cooficial que siga habitual en el seu àmbit familiar, o en defecte d’això, en aquella llengua cooficial que dispose d’un major domini, d’acord amb l’elecció dels seus representants legals. En conseqüència, els representants legals d’este alumnat comunicaran en el centre docent de manera individual la llengua d’elecció i no hauran de participar en la consulta.
El 14 de novembre del 2024, es publicaran en els taulers d’anuncis del centre el cens provisional de representants legals de l’alumnat amb dret a participar. Les persones interessades podran presentar reclamacions fins al dia 21 de novembre. El termini màxim per a publicar este cens definitiu serà fins al dia 25 de novembre inclusivament.
El calendari previst assenyala que la consulta sobre la preferència de llengua base estarà oberta per a la participació des del dia 26 de novembre del 2024 a les 09:00 hores, fins al dia 4 de desembre del 2024, a les 14:00 hores. La consulta s’efectuarà per mitjans telemàtics. La consulta es realitzarà per a cada alumne i alumna matriculat en el centre docent en algun dels nivells educatius, per la qual cosa serà suficient que un representant legal d’este participe. Els llistats amb els resultats es faran públics el 12 de desembre.
Després d’analitzar l’esborrany, el Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) l’ha qualificat de “despropòsit” i ha anunciat que l’estudia des del punt jurídic per si “vulnera la legislació vigent”.
Entre les qüestions que assenyala el sindicat, advertix que este procediment “comportarà un volum de treball extra per als centres educatius que hauran de preparar tota la documentació per a les famílies durant pràcticament tot el mes de novembre”. Igualment, hauran de garantir un espai proveït d’algun ordinador amb connexió a Internet i amb mesures que “garantisquen la llibertat i la confidencialitat” per a aquelles famílies que ho sol·liciten.
STEPV critica que, “mentre d’una banda s’ha de garantir la confidencialitat de la votació, per una altra, el resultat es farà públic amb la llista de l’alumnat que opta a una llengua base o una altra, per la qual cosa totes les famílies sabran què ha votat cadascú”.
Quant al cens, l’organització sindical assenyala que votaran totes les famílies de l’alumnat matriculat actualment en Infantil, Primària (incloent 6è.) i l’ESO excepte l’alumnat de 4t. L’alumnat de 4t. d’ESO que opte pel batxillerat ho farà en el període de matriculació, segons la llei. “El que no se sap –advertixen– és com quedarà l’actual alumnat de 1r. de Batxillerat el curs que ve, quan passen a 2n. de batxillerat, la qual cosa és un despropòsit”.
STEPV també observa que tenen dret a vot les famílies de l’alumnat de 6è. de primària dels centres públics, que no saben encara en quin institut continuaran els seus estudis els seus fills. Tampoc sabran si en els instituts que sol·liciten en el període d’admissió s’oferirà o no la llengua base triada en 1r. d’ESO.
“ON QUEDA LA LLIBERTAT D’ELECCIÓ?”
“Serà la primera vegada en la història que les famílies desconeixeran el pla lingüístic oferit pel centre en 1r. d’ESO. La proposta de la Conselleria diu textualment que ‘quan en aplicació de l’ordre d’adscripció de l’alumnat a cada llengua base s’esgoten les vacants en una d’elles, o bé no hi haja oferta d’esta en compliment del que s’establix en els epígrafs 4 i 5 anteriors, l’alumnat s’adscriurà a llocs escolars corresponents a l’altra llengua base’. És a dir, que triaran un centre sense conèixer prèviament quina llengua base tindrà i, si no té la triada, obligatòriament s’incorporaran a l’altra llengua. On queda la llibertat d’elecció de llengua'”, planteja STEPV.
I afig que si els representants legals de l’alumne voten llengües diferents, s’anul·la la votació i l’adscripció a un idioma serà “d’ofici”. També en cas que les famílies no voten. Per tant, “la Consellería li transferix als centres la decisió d’adscriure l’alumnat a una o una altra llengua, un altre despropòsit”, critiquen.
Una altra objecció que posa sobre la taula el sindicat és que si sobra alumnat d’una llengua base determinada i hi ha places en un grup de l’altra llengua, automàticament seran adscrits al grup de la llengua que no han sol·licitat.
A més, tal com ja establix la llei, hi ha una “diferència de tractament” entre les zones de predomini lingüístic castellà i valencià. STEPV creu que la Conselleria “en les primeres ja es dona per fet que cap família triarà valencià i, si ho fa, ja veurem com l’administració atén esta demanda, d’acord amb l’article 8 de la llei que diu: “Quan hi haja una demanda d’alumnat suficient per a constituir una unitat, cutos representants hagen triat el valencià com a llengua base, i no hi haja oferta suficient de places escolars en esta llengua base en el procediment d’admissió d’alumnat, l’administració educativa adoptarà les mesures oportunes per a satisfer esta demanda.”
Davant del que consideren “un cúmul de despropòsits”, STEPV sol·licitarà la retirada de la Llei de llibertat educativa i d’esta proposta de consulta, que titllen d'”absurda”.
En la mateixa línia, el sindicat crearà pròximament la xarxa ‘Professorat pel Valencià’ perquè els docents participen “activament” de la campanya començada per la confederació d’AMPA Gonzalo Anaya per a animar als pares i mares a optar pel valencià.