VALÈNCIA, 22 (EUROPA PRESS)
Dos manifestacions convocades per diversos col·lectius feministes per als pròxims dies 24 i 25 de novembre clamaran a València contra “les violències masclistes”. Ho faran amb el record posat en la tràgica dana que ha assolat part de la província de Valencia i que ha augmentant la vulnerabilitat de col·lectius ja en risc d’exclusió.
La primera marxa està programada per al diumenge 24 de novembre i protestarà contra “les violències masclistes i racistes”, en el marc del 25N, Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència contra les Dones, segons ha informat l’Assemblea Feminista en un comunicat.
L’acció, baix el lema ‘Des del dolor i la ràbia, els feminismes ens organitzem’, està convocada per l’Assemblea Feminista de València, LesbianBanda, Legerin Azadi, Resistència Migrant Dissident i Resistència Feminista, i comptarà amb la participació d’altres col·lectius com a Regularització JA, Uhuru, BDS País Valencià, Dones, Veus i Resistències, i una actuació de la Jove Muixeranga de València.
Arrancarà la manifestació a les 18.00 hores enfront de l’Estació del Nord i travessarà els carrers Xàtiva, Russafa, Gran Via Marquès del Turia i Plaça del Doctor Landete fins a finalitzar a la plaça Baró de Cortés, amb la lectura de parlaments i també alguna performance per part dels col·lectius participants.
Les participants marxaran per a denunciar “les diferents violències sistèmiques que patixen les dones i les persones dissidents de gènere”, entre elles els feminicidis, agressions sexuals, assetjament laboral i les violències vicarias.
El moviment feminista ha advertit que estes violències “s’exacerben en situacions com la provocada per la dana en la província de Valencia el passat 29 d’octubre”. Per això, a l’habitual mobilització amb motiu del 25N, enguany s’ha volgut incloure un “necessari esment de les causes i conseqüències de la dana que ha assolat part de València”.
“Les feministes assenyalaran com el sistema capitalista imperant o els atacs al mitjà natural han sigut causes directes d’esta tragèdia. També posaran el focus en la gestió criminal de la dana que s’està fent per part de les institucions, que no estan donant una resposta adequada a les necessitats de la població”, ha afirmat el col·lectiu.
Des de l’Assemblea Feminista de València, una de les organitzacions convocants, han advertit que, en contextos de crisis i catàstrofe, en què es prioritza la reconstrucció material i la recuperació de les necessitats bàsiques, “hi ha un perill real que la violència de gènere o LGTBIfòbica passe desapercebuda, i que el seu abordatge prenga un lloc secundari”.
“Per a dones migrants o racialitzades en situació administrativa irregular, se suma el racisme institucional, amb la pressió policial o el no poder accedir a les ajudes estipulades per a la població afectada”, ha advertit.
D’altra banda, estos col·lectius també volen visibilitzar i posar en valor “els efectes de comptar amb xarxes populars organitzades i autogestionades, que són i han sigut claus per a ajudar en les poblacions afectades per la dana, enfront de la “nefasta” gestió governamental”.
Per la seua banda, la Coordinadora Feminista de València ha convocat una altra manifestació el dilluns 25 de novembre, que transitarà, des de les set de la vesprada, des de Porta de la Mar fins a la Plaça de l’Ajuntament.
En el seu manifest, asseveren que “la violència masclista és la part més brutal de la desigualtat existent en la nostra societat” i advertixen que abasta “tots els àmbits de la vida”. “És un obstacle pera aconseguir els objectius d’igualtat real, el desenvolupament i la pau. Viola i menyscaba els drets humans i les llibertats fonamentals de les dones i és una autèntica factura de l’Estat de Dret que ens deixa com a ciutadanes de segona”, argumenten.
Recalquen que “esta opressió té la seua expressió més terrible en les assassinades” pel que “denuncien i ploren” a les 50 dones i 14 criatures assassinades des del 31 d’octubre del 2023 fins a l’1 de novembre del 2024 a Espanya, 8 a la Comunitat.
“NEGLIGÈNCIES ESCANDALOSES”
En este punt, recorden “els efectes tràgics d’uns temporals de pluges terribles i d’unes negligències escandaloses”. “Volem mostrar la nostra solidaritat i la nostra estima a totes les víctimes. I volem denunciar com esta situació deixa especialment desprotegides a les dones més vulnerables. Dones sense recursos, dones socialment desprotegides o dones prostituïdes obligades a la convivència amb els seus maltractadors i enfrontades a la desprotecció”.
En el context internacional, al·ludixen a la situació de les dones en Palestina, Ucraïna, Afganistan, Iran, el Sahel o Nicaragua i afirmen que, per tot això, “les feministes, fartes d’impunitat, vam continuar denunciant que les dones patim la violència masclista per ser dones en una societat patriarcal”.