L’historiador Enzo Traverso parlarà a La Nau de la situació a Gaza

VALÈNCIA, 26 (EUROPA PRESS)

L’historiador italià Enzo Traverso, un dels acadèmics actuals de major rellevància internacional, especialista en totalitarismes i polítiques de la memòria, oferirà la conferència Gaza davant la història: sionisme, antisemitisme i colonialisme, el pròxim dijous 28 de novembre, a les 20 hores, al Paranimf de la Universitat de València.

L’acte comptarà amb la presentació de la rectora, Maria Vicenta Mestre, i l’entrada serà lliure fins completar l’aforament de la sala. Traverso, titular de la Càtedra d’Humanitats de la Universitat Cornell (Ithaca, Nova York), oferirà una reflexió sobre la història del conflicte de Gaza i la seua connexió amb processos històrics com el colonialisme i l’antisemitisme.

Traverso abordarà els conceptes utilitzats per a interpretar la guerra de Gaza, que mereixen una reflexió crítica sobre la seua pertinència i, en molts casos, els seus abusos. Per a l’historiador, les paraules no són neutrals, per això, invocar la memòria de l’Holocaust per a justificar un genocidi en el present, és una operació intel·lectual que el sorprén i interpel·la. Enzo Traverso reflexionarà sobre les conseqüències d’esta guerra per a la consciència històrica i la memòria col·lectiva, entre altres qüestions.

Enzo Traverso va nàixer a Itàlia en 1957. Va estudiar Història a la Universitat de Gènova i es va doctorar a l’Ecole des Hautes Etudes en Sciences Socials de Paris. Va ensenyar ciències polítiques durant diversos anys a França i des de 2013 és Susan and Barton Winokur Professor in the Humanities, a la Universitat Cornell (Ithaca, Nova York).

Ha sigut professor convidat en diversos països d’Europa i Amèrica Llatina. Tots els seus llibres estan traduïts al castellà, entre els quals hi destaquen: La violencia nazi. Una genealogía europea (2002); A sangre y fuego. De la guerra civil europea (2010); El final de la modernidad judía. Historia de un giro conservador (2013); Melancolía de la izquierda. Después de las utopías (2019); Revolución: una historia intelectual (2022); La cuestión judía: historia de un debate marxista (2023), i moltes també s’han publicat en català, com ara El totalitarisme. Història d’un debat (2002); Els usos del passat. Història, memòria, política (2006); Els nous rostres del feixisme (2018), i Passats singulars. El jo en l’escriptura de la història (2021).

L’activitat, que forma part del programa de mediació cultural sobre l’exposició de l’artista valencià Artur Heras que es pot visitar a La Nau, s’inscriu en el programa d’activitats de l’Europea de Pensament Lluís Vives de la Universitat de València, un espai per a la reflexió i el debat obert, participatiu i crític sobre els assumptes més candents del món actual i de la societat valenciana, que es gestiona des del Vicerectorat de Cultura i Societat de la UV i compta amb diferents actors de la societat civil valenciana.

ÚLTIMES NOTÍCIES