Els locals d’oci prioritzen l’obertura durant Nadal en la Nit de Nadal Nochebuena i Nit de cap d’any

VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)

Els locals d’oci a València tendixen a prioritzar l’obertura durant les festes nadalenques en horaris i dies on es preveu una major afluència de públic, com la nit de Nadal i la de Nit de cap d’any, mentre hi ha una tendència significativa al tancament en dates o moments de menor rellevància comercial, com la vesprada de Nadal, la vesprada de Nit de cap d’any o el dia d’Any Nou.

Així ho arreplega una enquesta realitzada per la Federació d’Oci, Turisme, Joc, Activitats Recreatives i Indústries Afins a la Comunitat Valenciana (FOTUR) i l’associació d’oci València Nightlife d’Hostaleria València.

Segons este sondeig, durant la nit de Nochebuena, el 54,5% dels locals estarà obert enfront del 45,5% que optarà per tancar. En la nit de Nit de cap d’any, el panorama és molt més actiu: el 86,4% obrirà per a celebrar una de les jornades més significatives de l’any, mentre només un 13,6% romandrà tancat.

El dia de Nadal reflectix una distribució equilibrada entre els locals: el 54,5% dels enquestats obrirà les seues portes mentre el 45,5% optarà pel descans. L’1 de gener es manté en la línia de la vesprada de les festivitats prèvies, amb un 68,2% dels locals tancats i un 31,8% oberts.

EXPECTATIVES MODERADES

Quant a les expectatives sobre les festes que tindran lloc en els locals, les opinions estan dividides entre els qui consideren que seran positives (27,3%), normals (27,3%) i millorables (22,7%), mentre un 22,7% expressa una expectativa molt positiva. Això suggerix una visió moderada, possiblement influenciada per factors externs com la situació econòmica o les tendències del públic.

D’altra banda, un 72,7% dels locals programaran activitats especials durant les festes nadalenques. El públic majoritari d’estos locals és local (36,4%), mentre l’internacional representa el 18,2%.

PETICIONS PER AL 2025

Entre les principals reivindicacions del sector per al 2025 figura l’elaboració d’una normativa d’espectacles públics, tant la llei com el reglament de desenvolupament, per a adaptar-la a les noves realitats i activitats d’oci i a les demandes de la societat mitjançant l’adaptació del catàleg d’espectacles públics.

També la modificació i adaptació de la normativa acústica, especialment de l’ordenança de contaminació acústica de la ciutat de València, per a revisar mesures restrictives per a les activitats empresarials de limitacions i usos per a permetre la seua compatibilitat “amb el màxim respecte acústic i per al descans veïnal”.

Unes altres de les seues peticions són iniciatives com un responsable d’oci, similar a les figures que existixen en altres països com els alcaldes de nit, l’elaboració d’un pla general d’oci de ciutat per a realitzar un urbanisme sostenible o revisar les zones dels carrils bus de València perquè es puga tornar a permetre l’aparcament a partir de les 22 o 23 hores.

Finalment, facilitar mesures per a fomentar que hi haja servicis de transport públic (trens rodalies i metre) els caps de setmana i festius en horari nocturn o habilitar un espai d’oci i festivals a València per a “situar-la dins del panorama musical internacional”.

ÚLTIMES NOTÍCIES