Educació dona deu dies per a recaptar les al·legacions a l’ordre que regula la consulta de la llengua base en centres

Fampa-València i Escola critiquen que s’òbriga el procediment en Nadal, amb els col·legis tancats, i critiquen l'”obscurantisme”

VALÈNCIA, 23 (EUROPA PRESS)

La Conselleria d’Educació ha anunciat el tràmit d’audiència i informació pública del projecte d’ordre per a dur a terme en els centres la consulta a les famílies sobre la llengua base en la qual desitgen que estudien els seus fills i filles. D’esta manera, es donaran deu dies a explicar des d’este dimarts per a presentar al·legacions.

El departament que dirigix José Antonio Rovira ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) l’anunci pel qual es convoca el procediment de consulta als representants legals de l’alumnat per a triar la llengua base aplicable a partir del curs acadèmic 2025-2026, de conformitat amb el que establix l’anomenada Llei de llibertat educativa.

En concret, s’establixen deu dies naturals a partir de l’endemà al de la publicació en el DOGV amb la finalitat de “recaptar l’opinió de les persones i les organitzacions potencialment afectades”. Les aportacions i les opinions referides al projecte es realitzaran dins d’este termini a través del Portal de Participació Ciutadana de la Generalitat GVA Participa.

Al fil d’este anunci, la Federació d’associacions de mares i pares d’alumnes de la província de Valencia (FAMPA-València) ha manifestat la seua “indignació” per la decisió de l’administració educativa d’establir el termini d’al·legacions per al procés d’elecció de llengua durant les vacances de Nadal.

“Esta mesura fixa un termini de deu dies que comença en plena època de descans familiar, dificultant greument la participació de les famílies i generant una tensió innecessària en el sistema educatiu en un moment especialment delicat. A més, també s’ha publicat una consulta sobre la nova ordre de modificació de la jornada escolar, amb un termini de participació que va del 21 de desembre al 7 de gener, coincidint novament amb el període vacacional”, critica l’entitat en un comunicat.

“La decisió d’accelerar estos processos sense tenir en compte les circumstàncies actuals demostra una falta de planificació i sensibilitat per part de la Conselleria. Venim d’una situació crítica amb la dana, que ha deixat a la comunitat educativa en una situació de vulnerabilitat, i ara s’afig un estrès innecessari al sistema educatiu. No és el moment de forçar este tipus de decisions”, considera el president de FAMPA-València, Rubén Pacheco.

La federació, per tant, reclama “una ampliació del termini d’al·legacions fins a un període posterior a les vacances”. “El que fa falta ara és serenitat i respecte pel sistema educatiu i per les famílies. Esta forma de procedir només genera més incertesa i malestar, i no garantix que es puga participar”, ha afegit Pacheco.

“PERPETUA LES DESIGUALTATS LINGÜÍSTIQUES”

A més, este portaveu ha reiterat la seua “oposició a una normativa que no assegura la presència del valencià com a llengua vehicular, la qual cosa agreuja la seua situació de minorització”. “Esta llei no garantix una educació plurilingüe equilibrada i perpetua les desigualtats lingüístiques que ja afecten al nostre sistema educatiu”, conclou.

Per la seua banda, Escola Valenciana ha fet una crida a la ciutadania per a respondre a este procediment i, amb este objectiu, ha preparat una resposta editable perquè les persones i entitats que ho consideren puguen fer la seua al·legació a la consulta.

Concretament, en este document, que poden presentar persones particulars, consells escolars de centre i municipals o associacions de famílies, entre altres representants legals de l’alumnat, es demana la retirada del projecte, ja que considera que la consulta “promou el conflicte lingüístic i situa el debat en la tria entre valencià o castellà en lloc de situar-ho en l’àmbit de la pedagogia”.

A més, entre altres punts, esta proposta també assenyala que es posa l’èmfasi en la llibertat d’elecció de llengua per part de les famílies, “però no es garantix que es faça efectiva la llibertat d’elecció”.

El text, modificable per a poder incloure les dades de les persones o entitats que ho presenten, així com la data de signatura, està disponible en https://drive.google.com/drive/folders/1jbmcifhoiho- DCKPqS4AyC6tsEwSNrDC?usp=sharing

L’entitat cívica critica igualment que el procés comence “amb els centres educatius tancats per vacances, dificultant la participació dels consells escolars i la comunicació per part dels centres a les famílies”. A este respecte, la presidenta d’Escola, Alexandra Usó, ha asseverat que “fer la consulta als representants legals de l’alumnat en període de vacances escolars és una mostra més de l’obscurantisme de la Llei Rovira”.

“Esta Conselleria està demostrant, dia després de dia, que la llibertat educativa que suposadament defensen és només la seua. No només han obert un conflicte lingüístic que no existia, sinó que a més ho fan d’amagatotis per a evitar la participació ciutadana”, ha enlletgit Va usar.

COMPROMÍS: “ESTAFA DE REFERÈNDUM”

Molt crític s’ha mostrat també el portaveu d’Educació de Compromís a Les Corts, Gerard Fullana, qui ha retret que en la Generalitat “estan intentant tramitar amb una urgència inaudita esta ‘estafa’ de referèndum que vol apartar l’ensenyament en valencià del nostre sistema educatiu”.

“Ho fan buscant tots els camins d’opacitat possibles. Un de més és este: convocar les al·legacions al text durant el període de Nadal, sent plenament conscients que no hi ha activitat lectiva i les comunitats educatives estan de vacances. El conseller Rovira i el seu equip no volen rebre un devessall d’al·legacions i queixes i han escollit estes dates per a dificultar el màxim possible la participació ciutadana”, ha manifestat el parlamentari.

Per a Fullana, “la consulta és una pantomima basta, baix la bandera de la llibertat i quan la lliges amb deteniment et trobes que l’únic que s’assegura és que ni una sola família tindrà garantida l’elecció de model educatiu en el moment de la matrícula”.

ÚLTIMES NOTÍCIES