Detectada la primera bola de foc del 2025, observada a Olocau i Faro de Cullera

TOLEDO/VALÈNCIA (EUROPA PRESS)

El Complex Astronòmic de La Hita (Toledo) detectava este dijous, a les 22.08 hores, una “impressionant” bola de foc creuant el cel nocturn. Es tracta de la primera gran bola de foc que creua enguany el firmament, doncs va arribar a tenir una lluminositat major que la de la Lluna plena. De fet, a causa de la seua elevada lluentor, va poder ser vista des de tota la Península Ibèrica.

El bòlid (així és com els astrònoms denominen a estos fenòmens) ha sigut vist per nombrosos testimonis que s’han fet ressò del fenomen en xarxes socials, segons ha infomat Astrohita en nota de premsa, i també era gravat pels detectors que la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-oest d’Europa (Xarxa SWEMN) opera en el Complex Astronòmic de La Hita (Toledo).

Estos detectors treballen en el marc del Projecte Smart, un projecte d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) que es coordina des de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC) amb l’objectiu de monitorizar contínuament el cel per a registrar i estudiar l’impacte contra l’atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.

També era gravada pels detectors que este mateix projecte d’investigació té instal·lats als observatoris de Calar Alto, Sierra Nevada, La Sagra (Granada), Olocau (València), Faro de Cullera (València) i Marçà (Tarragona).

Esta bola de foc ha sigut analitzada per l’investigador responsable del Projecte Smart, l’astrofísic José María Madiedo, de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC). Segons els resultats d’esta anàlisi, el fenomen es va produir en entrar en l’atmosfera terrestre una roca a una velocitat d’uns 67.000 quilòmetres per hora.

La roca procedix d’un asteroide. Estes roques que es creuen amb l’òrbita de la Terra reben el nom de meteoroides i el brusc fregament de la roca amb l’atmosfera a esta enorme velocitat va fer que la roca es tornara incandescent, generant-se així una bola de foc que es va iniciar a una altitud d’uns 86 quilòmetres sobre la localitat de Lomas (Palència). Des d’allí va avançar en direcció nord-oest i es va extingir a una altitud d’uns 23 quilòmetres sobre la localitat de Joara (província de León).

La gran lluminositat que va aconseguir este bòlid va fer que poguera veure’s des de més de 600 quilòmetres de distància. Al llarg de la seua trajectòria va mostrar diverses explosions que van provocar augments sobtats de la seua lluminositat i que es van deure a diverses ruptures brusques de la roca. En total, la bola de foc va recórrer uns 67 quilòmetres en l’atmosfera abans d’extingir-se.

Un altre resultat important d’esta anàlisi preliminar és que la roca no es va destruir completament en l’atmosfera i una part d’ella hauria sobreviscut, caent al sòl en forma de meteorit. Este meteorit hauria caigut a la província de León i les primeres estimacions revelen que seria molt xicotet, com una pansa que no arribaria als 20 grams.

ÚLTIMES NOTÍCIES