MADRID, 23 (EUROPA PRESS)
El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica hui dijous la derogació dels dos Reials decrets-llei que van ser tombats ahir al Congrés: el del gravamen energètic i l’anomenat decret ‘ómnibus’, en el qual es contemplen mesures com la pujada de les pensions per a enguany, les ajudes al transport, la pròrroga de l’escut ‘antiopas’, així com la prohibició del tall de subministraments bàsics i de desnonaments a persones vulnerables i altres ajudes per a les persones afectades per la dana.
El Govern va aprovar el desembre passat un increment de les pensions amb caràcter general del 2,8% per al 2025, conforme a l’IPC, i la pujada de les més baixes d’entre un 6% i un 9%, per damunt de la pujada dels preus.
Això suposava que les pensions mínimes augmentaren prop d’un 6%, i les pensions no contributives i l’Ingrés Mínim Vital (IMV) es revaloritzaren un 9%. No obstant això, la revaloració de les pensions amb cònjuge a càrrec i de viduïtat amb càrregues familiars es fixava en el 9,1%.
Malgrat la derogació del decret ‘ómnibus’ amb els vots de PP, Vox i Junts, el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha explicat que la pujada del 2,8% de les pensions sí s’inclourà en la nòmina de gener en haver estat la norma vigent fins a ahir, però al febrer baixaran les quanties.
El reial decret que ha decaigut també incloïa la revaloració del 6% de les pensions del Segur Obligatori de Vellesa i Invalidesa (SOVI) i del 8,1% del complement per a la reducció de la bretxa de gènere.
D’igual manera, amb la caiguda del decret ‘ómnibus’, el salari mínim interprofessional (SMI) tornarà a la xifra del 2023, que era d’1.080 euros al mes en 14 pagues, a causa que el reial decret també incloïa la pròrroga de l’alça del SMI del 2024. Aquesta situació es mantindrà previsiblement fins que s’acorde una nova alça per al salari mínim del 2025, alguna cosa que actualment estan negociant els agents socials i el Ministeri de Treball.
El decret també incorporava una pujada de les cotitzacions socials que ara queda paralitzada. En concret, pujava la cotització del Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI) en una desena, del 0,7 al 0,8%. Un increment que no implica una millora de la pensió futura dels cotitzadors, ja que aquests recursos es dotaran al Fons de Reserva per a pagar les pensions de les tres pròximes dècades.
També queda suspesa l’aplicació de la quota de solidaritat per als salaris que superen la base màxima de 4.909 euros mensuals (58.908 euros a l’any), després de revaloritzar-se un 4% respecte al 2024, l’augment de les bases màximes de cotització i la pujada de la pensió màxima fins als 3.267,60 euros al mes.
D’igual manera, decauen les ajudes al transport, que havien sigut prorrogades almenys per als sis primers mesos d’enguany, encara que diverses comunitats autònomes i ajuntaments han anunciat que les mantindran a l’espera dels següents passos del Govern.
MESURES FISCALS QUE DECAUEN
Així mateix, la pròrroga de l’escut social vigent per als consumidors vulnerables en matèria d’energia, les deduccions en l’IRPF en matèries relacionades amb l’eficiència energètica i el vehicle elèctric o el manteniment el 2025 dels límits per a aplicar la tributació per mòduls d’autònoms són també algunes de les mesures que decauen després del rebuig del Congrés al decret ‘ómnibus’.
Entre les mesures fiscals que decauen destaca la pròrroga de les deduccions en l’IRPF en matèries relacionades amb l’eficiència energètica i el vehicle elèctric o el retard de l’entrada en vigor del nou impost als cigarrets elèctrics.
La reforma fiscal aprovada per les Corts Generals i publicada en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) inclou un nou impost sobre els líquids per a cigarrets electrònics i altres productes relacionats amb el tabac, amb efectes des d’1 de gener del 2025.
No obstant això, el Govern havia decidit retardar l’entrada en vigor d’este nou impost als cigarrets electrònics fins a l’1 d’abril del 2025 “per a donar un major marge a l’adaptació d’esta figura tributària”, encara que ara queda sense efecte.
A més, deixarà de ser efectiva la prorroga fins al 31 de desembre del 2025 de la deducció per obres de millora de l’eficiència energètica d’habitatges, així com l’extensió fins al 31 de desembre del 2025 de la deducció per l’adquisició de vehicles elèctrics endollables i de pila de combustible i punts de recarrega.
En l’Impost de societats, decau la prorroga a l’exercici 2025 la llibertat d’amortització per a aquelles inversions que utilitzen energia procedent de fonts renovables.
D’altra banda, també es tomba la modificació inclosa en l’impost sobre el marge d’interessos i comissions de determinades entitats financeres per a efectuar un ajust de caràcter tècnic i comptable amb l’objectiu de facilitar la transició a les entitats financeres que es vegen afectades pel gravamen temporal que ha operat el 2023 i 2024 i el nou impost que començarà a operar a partir del 2025.
També queda sense efecte la taula de coeficients màxims per a l’aplicació de l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, conegut com a ‘impost de plusvàlua’ o la pròrroga dels lliuraments a compte a partir de la seua actualització el 2024.
Queda sense efecte, a més, el règim excepcional d’endeutament de les comunitats autònomes durant 2025, on es permetia a la Comunitat Valenciana formalitzar noves operacions d’endeutament a llarg termini o assignar recursos amb càrrec als mecanismes addicionals de finançament per a finançar les despeses extraordinàries derivades de la dana.
Encara que els Pressupostos Generals de l’Estat es prorroguen de forma automàtica, el Govern havia inclòs en est decrete criteris per a esta extensió, en partides com les pensions, els esmentats lliuraments a compte o les bases màximes de cotització, quedant tot això sense efecte.
També decau l’increment d’1.500 a 2.500 euros de la quantia total dels rendiments íntegres del treball procedents del segon i restants pagadors que obliguen a presentar la declaració de la Renda.
D’altra banda, queda també sense efecte la pròrroga, durant 2025, dels límits quantitatius que delimiten en l’IRPF l’àmbit d’aplicació del mètode d’estimació objectiva per a autònoms, amb excepció de les activitats agrícoles, ramaderes i forestals, que tenen el seu propi límit quantitatiu per volum d’ingressos.
Així mateix, també decau l’extensió per al període impositiu 2025 dels límits per a l’aplicació del règim simplificat i el règim especial de l’agricultura, ramaderia i pesca, en l’IVA.
DECAUEN LES MESURES ENERGÈTIQUES PER A CONSUMIDORS VULNERABLES
També deixarà de ser efectiva l’acord de perllongar mesures de l’escut social vigent per als consumidors vulnerables en matèria d’energia, com la pròrroga de la prohibició d’interrompre els subministraments bàsics d’aigua llum i gas per a consumidors vulnerables fins al 31 de desembre del 2025, així com la pròrroga de la situació d’excepcionalitat del bo social de la llum destinat als consumidors vulnerables i vulnerables severs, que es va reforçar per a donar resposta a la crisi energètica provocada per la invasió d’Ucraïna.
Així mateix, el blindatge a empreses estratègiques, conegut com a ‘escut antiopas’, queda sense efecte. Es tracta d’una mesura que deixa en mans de l’Executiu l’autorització de les inversions estrangeres en empreses estratègiques cotitzades en les quals es pretenga superar el 10% del capital, així com en aquelles no cotitzades en les quals la inversió supere els 500 milions d’euros.
El BOE publica a més aquest dijous la convalidació de l’únic decret que va salvar ahir el Govern al Congrés: el que permetrà compaginar pensió i ocupació.