VALÈNCIA, 4 (EUROPA PRESS)
Repsol ha adquirit –a través del seu vehicle corporatiu de capital de risc Repsol Corporate Venturing– un 21,43 per cent del capital social de Darwin Bioprospecting Excellence, una start-up sorgida de la Universitat de València (UV) i situada en la seua Parc Científic, centrada en la bioprospecció i cultiu de microorganismes per a crear solucions per a la indústria, així com biosolucions mediambientals.
L’entrada de Repsol en el capital de Darwin reflectix “l’aposta de la multienergètica per la biotecnologia com una via més per a aportar solucions als desafiaments que enfronta la indústria en la transició energètica”, han explicat les empreses en un comunicat conjunt.
Repsol compta amb un equip d’experts en biotecnologia des del 2012, que treballen en el desenvolupament i implementació de processos de fermentació i de digestió anaeròbia a partir de residus orgànics per a la producció de combustibles de baixa petjada de carboni o en el pretractament de residus per a la producció de combustibles renovables, per citar alguns exemples.
En esta mateixa operació, Repsol ha transferit a Darwin la seua “innovadora i pionera” tecnologia de biodegradació de microplásticos de polietilè, que estava sent desenvolupada per un equip multidisciplinari, liderat per científics del Repsol Technology Lab.
Este projecte, iniciat el 2020 per dos experts en biotecnologia del centre de R+D de la companyia multienergètica, es va enfocar en la capacitat de certs microorganismes per a degradar este residu de complexa eliminació, i quasi des del principi va comptar amb la col·laboració de Darwin, que s’ha convertit en un soci clau per a l’impuls d’este projecte.
Els científics van identificar un conjunt de microorganismes amb un gran potencial per a la biorremediació de poliolefines en el tractament d’aigües i sòls. Al llarg de quatre anys de projecte, s’ha demostrat, per primera vegada, que estos microorganismes poden biodegradar i reduir la massa de microplàstics de polietilè i de poliuretà en condicions de laboratori. La tecnologia ha sigut validada en “nombrosos” assajos a escala de laboratori i també en microcosmos, han explicat les companyies.