El II Congrés de Dislèxia Comunitat Valenciana proposa un protocol propi que permeta la col·laboració entre sanitaris i docents
VALÈNCIA, 4 (EUROPA PRESS)
Convertir els pediatres en “agents de detecció” primerenca de la dislèxia per a contribuir al desenvolupament ple dels xiquets i xiquetes. És la reivindicació de les famílies, que reclamen engegar a la Comunitat Valenciana un protocol que permeta oferir un “punt de trobada” entre els àmbits sanitari i docent.
Al voltant d’esta proposta gira el programa del II Congrés de Dislèxia Comunitat Valenciana ‘Noves perspectives en Educació i Sanitat’, que es desenvoluparà el pròxim 8 de febrer al Col·legi de Metges, al Palau de Congressos d’Alacant, organitzat per l’associació Trenca-dis.
La dislèxia és una dificultat d’aprenentatge invisible que afecta la autoestima de l’alumnat i que provoca, per la manca de detecció precoç, que estudiants brillants, en ocasions amb altes capacitats, abandonen el sistema educatiu.
Per a evitar-ho, l’associació de mares i pares treballa per a la compressió del fenomen i l’aplicació de mesures que minimitzen el seu impacte en els menors. Després d’haver treballat –i assolit– junt amb la Conselleria d’Educació que les faltes d’ortografia en àrees no lingüístiques no penalitzen als alumnes diagnosticats en les proves d’accés a la universitat, ara centren ‘la batalla’ a posar en contacte professionals sanitaris i professorat.
Així ho explica a Europa Press la presidenta de Trenca-dis, Concha Barceló, qui exposa que el punt de partida és el ‘prodiscat’, el protocol de detecció i prevenció que va impulsar el Col·legi de Logopedes de Catalunya i que va ser validat per a pediatria per la neuropsicóloga Virginia Trémols, una de les convidades al congrés.
El resultat és una guia d’actuació “molt senzilla” que, amb una sèrie de preguntes clau, brinda als equips de Pediatria una ferramenta “àgil i precisa” de detecció de signes de risc per a la dislèxia evolutiva i que s’ha incorporat en la cartilla del xiquet sa, assenyala Barceló. Els beneficis ja s’estan notant i a Catalunya es calcula que només gràcies a este instrument s’ha passat del 2 al 6 per cent en la detecció primerenca.
Prenent l’exemple, les famílies de Trenca-dis advoquen per habilitar a la Comunitat Valenciana un ‘prodisval’, és a dir, un protocol de detecció al territori autonomia. “Quatre ulls veuen més que dos; si no ho veuen en el col·le, que ho vegen en la consulta del pediatre”, resumeix la portaveu de l’associació.
El protocol indaga, mitjançant qüestions senzilles adaptades a diferents edats, en possibles ‘pistes’ per a descobrir la presència d’esta alteració: Hi ha antecedents familiars de dificultats escolars? Li costa trobar paraules quan parla? Presenta dificultats per a aprendre els noms dels colors? Li costa seguir el ritme de lectura de la classe? A vegades invertix l’ordre dels nombres? Presenta baixa autoestima en les tasques escolars? L’expressió oral és significativament més rica que l’escrita?
Concha Barceló subratlla que sanitat i educació són dos mons que “haurien de col·laborar perquè tots dos estan implicats en el desenvolupament integral del xiquet”. Així mateix, remarca la importància de donar prompte el senyal d’alerta perquè els menuts no visquen amb l’estigma de creure que són menys intel·ligents o mandrosos. “La dislèxia és invisible i açò produïx una baixada d’autoestima i indefensió brutal. Molts d’ells acaben fora per falta de respostes del sistema”, adverteix.
“ENCENDRE LA METXA”
Davant d’esta realitat, el congrés a Alacant elaborarà unes conclusions que serviran perquè Trenca-dis comence a entaular converses amb l’administració i intentar, “de la mà” de les conselleries de Sanitat i Educació, “encendre la metxa de la cooperació”.
“En la covid va haver-hi una col·laboració entre els dos àmbits i s’ha iniciat també davant del greu problema de salut mental en els xiquets i adolescents. Ara volem que es comence en la detecció primerenca de la dislèxia”, afig.
El fòrum ‘Noves perspectives en educació i sanitat’ –al qual s’espera l’assistència de prop de mig miler de persones– reunix un planter d’especialistes “molt potent”. També comptarà amb Annarce, l’anomenat “raper de les causes socials”, i que ha llançat la cançó ‘Dislexia’, un tema que tracta de visibilitzar i crear consciència sobre esta neurodivergencia.
Trenca-dis és una associació sense ànim de lucre que va sorgir en 2019 per a fer sentir en l’àmbit educatiu la veu dels escolars amb dislèxia i altres DEA (Dificultats Específiques d’Aprenentatge). Està integrada per famílies de tota la Comunitat Valenciana que, juntament amb professionals de diversos sectors, treballen voluntàriament per “una visibilitat i la justa consideració de la dislèxia i altres DEA en la societat”.