MADRID, 4 (EUROPA PRESS)
El Consell de Ministres ha aprovat hui dimarts l’avantprojecte de llei per a la rebaixa de la jornada laboral fins a les 37,5 hores setmanals, sense pèrdua de salari, després d’haver superat les diferències que mantenien els ministeris de Treball i d’Economia sobre la seua aplicació.
De fet, els titulars de tots dos ministeris, Yolanda Díaz i Carlos Cuerpo, respectivament, han coincidit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres junt amb la ministra portaveu, Pilar Alegría, que ha qualificat de “pas històric” l’aprovació de la reducció de la jornada laboral.
En la mateixa línia, la vicepresidenta Díaz ha afirmat que hui és un “dia històric” per als 12 milions de treballadors que es veuran beneficiats de la reducció de jornada quan esta entre en vigor.
En concret, segons Treball, els col·lectius més beneficiats per esta mesura seran els treballadors no coberts per convenis col·lectius, que poden veure’s sotmesos a una jornada laboral similar a la dels últims més de quaranta anys i que es presenten amb major intensitat en alguns territoris i sectors com l’hostaleria, el comerç, l’agricultura o els serveis.
“Hui és un dia en el qual mereix la pena formar part del Govern d’Espanya (…) Han transcorregut més de 41 anys en els no s’ha modificat la reducció o la jornada laboral en el nostre país. També és un dia històric a Europa. Fa més de dos dècades que cap Estat membre reduïx la jornada laboral a Europa”, ha subratllat Díaz.
L’avantprojecte és fruit de l’acord que van signar el passat mes de desembre el Ministeri que dirigix Yolanda Díaz i CCOO i UGT i del que van voler quedar-se fóra les organitzacions empresarials CEOE i Cepyme, en entendre que la jornada laboral és una matèria que ha de fixar-se via negociació col·lectiva.
La vicepresidenta segona ha ressaltat que “el treball és un mitjà, no una mercaderia” i que les persones “no viuen per a treballar, sinó que treballen per a viure”.
Díaz ha assegurat a més que esta mesura és una de les grans transformacions del mercat laboral propiciada pel Govern, junt amb la reforma laboral i la pujada del salari mínim, i contribuïx a “modernitzar Espanya”, reduir l’absentisme, millorar la productivitat i augmentar la igualtat.