VALÈNCIA, 4 (EUROPA PRESS)
La Universitat de València (UV) acaba de reconéixer com a spin-off l’empresa Cucare Diagnostics, una iniciativa sorgida de l’Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina (BiotecmeD, UV) i orientada al desenvolupament tant de sistemes de detecció de patògens en la cria massiva d’insectes com de resistències a fitosanitaris en insectes plaga.
Esta transferència de ‘know-how’ universitari a la indústria permetrà afermar la viabilitat de les colònies i millorar l’eficiència dels tractaments, assegura la institució acadèmica en un comunicat.
La cria massiva d’insectes per a alimentació és una activitat en plena expansió per tractar-se d’una mena de ramaderia sostenible i d’alt valor proteic. No obstant això, encara que el seu rendiment econòmic depén en gran manera de la viabilitat i productivitat de les colònies d’insectes, no existeixen en el mercat eines útils per a la detecció ràpida i eficaç d’agents patògens, ni tampoc per al control efectiu de plagues d’artròpodes causants de danys ingents als cultius.
En este camp, Cucare i la Universitat de València han signat un acord de transferència de know-how, mitjançant el qual la institució concedeix a la spin-off els drets d’explotació del coneixement i experiència tecnològica del Grup de Control Biotecnològic de Plagues (CPB-Biotecmed) de la UV.
“L’empresa naix de la necessitat industrial, demandada per les empreses productores, de comptar amb sistemes de diagnòstic ràpids, eficaços i a un preu competitiu que els permeta anticipar-se als problemes i contindre l’aparició de malalties en les cries massives d’insectes”, comenta Salvador Herrero Sendra, catedràtic de Genètica de la UV i un dels impulsors de Cucare.
“Es tracta de tècniques de biologia molecular i seqüenciació d’ADN desenvolupades pel nostre grup en Biotecmed i aplicades al sector agropecuari perquè productors d’insectes, apicultors i agricultors puguen reduir el risc i la pèrdua econòmica que suposen les malalties i les plagues”, afig el científic.
DOS MERCATS
La nova spin-off desenvoluparà sistemes assequibles dirigits a dos mercats distints. D’una banda, a la creixent indústria de cria massiva d’insectes, a la qual aportarà diferents mètodes i kits per a la detecció de patògens; i d’altra banda, al sector agropecuari, al qual facilitarà metodologies per al diagnòstic de resistència a plaguicides en artròpodes plaga.
“Pretenem posar en mans de cada client el producte adequat per a millorar la gestió de les seues explotacions”, explica la genetista Ana Isabel Millán Leiva, cofundadora i CEO de la firma biotecnològica. “A més d’un augment dels beneficis, això comportarà un estalvi significatiu de temps i recursos per al client”, assegura l’empresària.
Cucare Diagnostics està participada per 5 socis majoritaris entre els quals figura la pròpia UV. A més d’Ana Isabel Millán i Salvador Herrero, formen part de l’equip promotor de Cucare els investigadors de Biotecmed Joel González i Sara Hernández.
La Universitat de València compta actualment amb 23 spin-offs actives, huit d’elles pertanyents al sector biotecnològic.