La gigafactoria de cèl·lules de bateries de PowerCo, situada al Parc Sagunt II, ha donat un nou pas en la seva construcció després de rebre l’autorització ambiental integrada per part de la Generalitat Valenciana. Aquesta autorització és considerada un ‘pas definitiu’ pel CEO de PowerCo, Andreas Rottmann, qui ha expressat la seva confiança en iniciar la producció el 2026.
En un acte celebrat al Palau de la Generalitat, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, va lliurar l’autorització a Rottmann, qui va agrair el suport que ha permès aconseguir aquest important assoliment. Rottmann va destacar la intensa col·laboració durant els darrers sis mesos entre PowerCo, l’administració autonòmica, l’Ajuntament de Sagunt i els tècnics, per tal d’obtenir aquesta autorització en un temps rècord de només sis mesos.
La documentació necessària per a l’autorització inclou gairebé 300 pàgines que verifiquen tot el procés de producció, l’ús d’energia, les mesures de protecció ambiental i la seva adhesió a alts estàndards de seguretat i qualitat. En aquest sentit, Rottmann ha ressaltat la transparència del procés, que ha estat revisat per 18 organismes públics.
Carlos Mazón ha comparat la importància d’aquesta instal·lació amb l’arribada de Ford fa cinc dècades, destacant que la Comunitat Valenciana es col·loca així a l’avantguarda de la mobilitat elèctrica. Mazón va informar que s’han mobilitzat més de 600 milions d’euros per a condicionar el Parc Sagunt II, la qual cosa inclou una inversió de 150 milions per a infraestructures complementàries.
A més, Mazón va anunciar que les obres d’urbanització del parc finalitzaran a l’agost de 2026. La Generalitat ja ha llançat el contracte per a la nova Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Sagunt, que comptarà amb una inversió de 62 milions d’euros, així com el desenvolupament de l’àrea logística del Parc Sagunt II.
El conseller de Medi Ambient, Vicente Martínez Mus, va destacar que la magnitud de la planta ha suposat un desafiament administratiu sense precedents a Europa, sent aquest el procés d’autorització ambiental integrada amb el major nombre d’organismes consultats. Amb aquesta fita, la gigafactoria no només representa un avenç en la producció de bateries, sinó també en la creació d’un futur industrial sostenible a la Comunitat Valenciana.