El telèfon mòbil de l’exconsellera de Justícia i Emergències, Salomé Pradas, revela dades significatives sobre la seva comunicació durant la devastadora riuada que va assolar el territori el 29 d’octubre. Es van registrar fins a 13 telefonades amb l’alcalde d’Utiel, Ricardo Gabaldón, de les quals vuit van ser cancel·lades o perdudes. Aquesta informació va ser presentada davant el Jutjat d’Instrucció número 3 de Catarroja, que investiga la gestió de la crisi per part de les autoritats.
Utiel va ser un dels primers municipis afectats per la riuada, amb un decret de suspensió d’activitats educatives a partir de les 7 hores. La situació es va agreujar amb el desbordament del río Magre, que va provocar la necessitat d’assistència de la Unitat Militar d’Emergències (UME). La tragicomèdia de la riuada va deixar un balanç de sis víctimes mortals a Utiel i un total de 228 en tot el territori afectat.
Una de les cridades més destacades va ser la d’Gabaldón, qui va intentar comunicar-se amb Pradas a les 14.23 hores, però la seva telefonada va ser cancel·lada. Després, a les 14.49 hores, van aconseguir parlar durant 51 segons, i poc després, a les 14.52 hores, van mantenir una conversa de 28 segons. Les comunicacions van seguir i a les 15.40 hores es van registrar dues telefonades cancel·lades, així com diverses comunicacions perdudes fins a l’última conversa, que va tenir lloc a les 17.25 hores durant dos minuts.
A més de Gabaldón, Pradas va mantenir comunicacions amb altres alcaldes, com la d’Carlet, Laura Sáez, encara que no amb la mateixa intensitat. L’alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, també va intentar comunicar-se amb ella durant la nit de la riuada, però els intents van resultar en telefonades cancel·lades o sense resposta. Paiporta va registrar un impacte encara major, amb fins a 45 víctimes mortals a causa de la riuada.