VALÈNCIA – Organitzacions socials han exigit al Govern espanyol que, de manera urgent, adopte una instrucció per a l’Oficina d’Estrangeria de València amb l’objecte que se permeta l’exempció del requisit d’empadronament a les víctimes de la dana. Aquesta mesura és crucial perquè puguen accedir al procés de regularització, que finalitza el pròxim 14 de maig, segons informa València Acull.
Des del Consell de Ministres que va aprovar la mesura extraordinària el passat 11 de febrer, les entitats i col·lectius de persones racialitzades han reclamat repetidament que s’admeten alternatives al padró que demostren la residència efectiva en municipis afectats per la dana abans del 4 de novembre.
Tanmateix, l’Oficina d’Estrangeria ha insistit que per resoldre les sol·licituds, l’actual empadronament a la província de València és imprescindible. Aquesta exigència, segons les fonts, podria condemnar milers de veïns i veïnes, al voltant de 14.000, que tenen evidències de residir en les zones afectades abans de la data esmentada, com ara targetes sanitàries o certificats d’escolarització, a restar en situació administrativa irregular.
L’advertència és clara: no empadronar-se implica no tenir accés a drets i serveis socials bàsics i, ara, a més, es limita l’accés a la regularització de la situació d’estos veïns i veïnes, privatant-los de viure amb dignitat en els seus municipis.
Segons respostes recents de l’Oficina d’Estrangeria de València, la normativa actual s’ha tornat més restrictiva, passant d’exigir només l’empadronament a demanar un certificat de residència efectiva a l’ajuntament. Aquest canvi suposa un extra de dificultat per als sol·licitants de la regularització.
Les organitzacions han advertit que la situació és insostenible i han demanat al Govern que adopte mesures immediates, incloent l’emissió de modeles normalitzats d’informe de residència efectiva per part dels ajuntaments afectats. A més, reclamen que s’ordene que aquells que presenten certificats de residència no necessitin un padró, facilitant així l’accés a la regularització.
Finalment, es demana una pròrroga del termini de presentació de documentació per a aquells que experimenten dificultats burocràtiques en els seus països d’origen en l’obtenció d’acreditacions de mancada d’antecedents penals, així com la implementació de modalitats d’empadronament per a casos especials, tal com indica la normativa vigent.