La magistrada del Jutjat número 3 de Catarroja, encarregada d’investigar la gestió de la DANA, ha denegat la sol·licitud de l’acusació popular, representada per l’associació Liberum, per interrogar el Govern central sobre si es va convocar el Consell de Seguretat Nacional. La jutgessa fonamenta la seva decisió argumentant que “no hi ha cap relació causal” entre la convocatòria i les víctimes mortals com a conseqüència de la barrancada ocorreguda el 29 d’octubre de l’any passat.
D’acord amb una interlocutòria emesa aquest dimecres i facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), la jutgessa assenyala que l’anàlisi sobre la convocatòria del Consell “quedaria extramurs completament del procediment penal” actual i “manca de nexe causal” amb les defuncions i lesions causades per la tragèdia. Així mateix, remarca que el seu jutjat “no té competència” per determinar si es va convocar el Consell de Seguretat Nacional.
La magistrada reitera que el focus de la investigació se centra en l’anàlisi de les defuncions de 227 persones, incloent una dona embarassada de 8 mesos, i els ferits, així com la manca de decisions per protegir la població i la normativa aplicable al cas. En aquest sentit, la jutgessa fa referència a l’Estatut d’Autonomia, que atribueix a la Generalitat la competència de la protecció civil, així com la Llei 13/2010 que estipula que el Consell és l’òrgan superior de direcció i coordinació de la protecció civil a la Comunitat Valenciana.
A l’hora d’examinar la responsabilitat, la jutgessa adverteix que les proves han de centrar-se en el nexe causal entre l’inaçió dels implicats amb la seva posició de garants i les defuncions. Qualsevol desviació de l’argument principal implicaria una anàlisi genèrica, sense connexió real amb el que va succeir, i suposaria apartar-se de la normativa legal en matèria de protecció civil establerta anteriorment. “Cap relació té amb el Consell de Seguretat Nacional”, afegeix.
La jutgessa també es refereix al debat sobre la necessitat de declarar una emergència nacional, assenyalant que cap de les parts de l’Administració Valenciana, incloent les figures investigades, no va demanar tal declaració. Segons indica, va haver consens entre les administracions autonòmiques i centrals sobre la inaplicabilitat de l’emergència nacional, tant el dia de la tragèdia com els dies posteriors.
Per concloure, la jutgessa indica que la incapacitat en la presa de decisions no es pot justificar amb la recerca d’una normativa alternativa, i subratlla que l’intent de desplaçar la responsabilitat al Govern central per la falta de declaració d’emergència és un reconeixement explícit de la passivitat de l’Administració Autonòmica, que no va saber alertar adequadament la població, resultant en conseqüències mortals que s’han de tenir en compte a la investigació.
A més, s’ha ajornat la declaració de dos tècnics en relació amb l’enviament del missatge d’alerta d’ES-Alert, que estaven programades per al 29 d’abril, ara previstes pels 6 i 15 de maig.