VALÈNCIA
La Conselleria d’Emergències i Interior, a través del Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat Valenciana, ha mantingut l’alerta groga per vents forts que es poden registrar a l’interior i litoral nord de Castelló, interior sud de València i en el sud de la província d’Alacant. Aquest dimecres, els vents poden superar els 80 quilòmetres per hora (km/h), fet que obliga les autoritats a demanar a la ciutadania que extremi la precaució i col·labori en la detecció de possibles incendis.
La secretària autonòmica d’Emergències i Interior, Irene Rodríguez, ha subratllat la importància de seguir els consells d’autoprotecció davant d’aquestes condicions meteorològiques adverses. Segons l’últim comunicat emès per la Generalitat, l’alerta de nivell groc s’aplica a zones específiques com el nord de Castelló, l’interior sud de València i el litoral i interior sud d’Alacant. A més, les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) apunten que els vents poden superar els 80 km/h.
Coincidint amb aquesta situació de vents forts, s’ha destacat la importància de la col·laboració ciutadana a fi d’evitar incendis forestals. Rodríguez ha deixat clar que, especialment en dies com el present, amb fortes ratxes de vent, la possibilitat d’incendis augmenta considerablement. A això s’afegeixen les tempestes seques dels darrers dies que han contribuït a declarar un risc alt o extrem d’incendi forestal a gairebé tota la Comunitat Valenciana.
“Tots els dispositius estan en estat de prevenció i són conscients del risc. Tanmateix, és fonamental que si la població observa una columna de fum o foc, es posi en contacte immediatament amb el telèfon 1.1.2 per evitar que un petit conat es converteixi en un gran incendi forestal”, va insistir la secretària autonòmica.
A més, amb un nivell 3 per risc extrem d’incendi, es prohibeix encendre foc a les zones forestals i a les seves rodalies. Així mateix, es suspèn l’ús de barbacoes en les zones recreatives habilitades.
Actualment, el nivell de preemergència pel risc d’incendis forestals és extrem al sud d’Alacant i alt en la resta de la Comunitat Valenciana, excepte a la zona del golf de València, on el risc és baix-mitjà.
Consells davant de forts vents
En cas de fort vent, la Generalitat ofereix diversos consells per minimitzar riscos. És important revisar les habitacions per evitar caigudes de cornises, balconades i façanes. Aconsellen tancar portes i finestres per prevenir accidents amb cristalls, així com assegurar tendals, persianes i antenes, i retirar objectes que podrien caure al carrer.
A més, es recomana evitar al màxim desplaçaments i allunyar-se de construccions antigues o mal conservades, murs i tanques publicitàries. No es recomana caminar per parcs o avingudes amb arbres ja que podrien produir-se caigudes de branques pesades. A les persones se’ls demana que no passin per sota de bastides ni edificis en construcció, així com que s’allunyen de pals de llum i torres d’alta tensió, les quals són considerades extremadament perilloses en aquestes condicions.
Si és inevitable circular, es recomana preferentment l’ús del transport públic i reduir la velocitat a límits segurs, ja que un fort vent pot alterar la trajectòria dels vehicles. Les motos i vehicles grans, com camions i furgonetes, tenen un especial perill de bolcar davant vents transversals. Per això, si s’ha d’aturar, cal trobar una zona segura i esperar que el vent disminueixi.