La Guàrdia Civil ha iniciat una investigació contra cinc persones i tres empreses mercantils que presumptament han utilitzat residus sense tractar i han falsificat documentació relativa a una obra civil a la localitat de Xàtiva, segons ha informat l’Institut Armat en un comunicat.
Agents del Seprona de Vallada van detectar les irregularitats en l’obra, on s’especialitzaven en les labors d’anivellament del terreny amb gran quantitat de residus de la pròpia construcció. Restes d’asfalt, formigó armat i fragments ceràmics eren coberts amb terra vegetal amb l’objectiu d’ocultar la seva presència.
Esta conducta representa una infracció de la normativa vigent, ja que l’ús d’aquests residus sense un previ tractament és il·legal per l’impacte ambiental que pot causar. La Guàrdia Civil va procedir a realitzar diverses inspeccions i va requerir documentació a les empreses implicades per verificar la gestió correcta dels residus generats.
A través d’aquestes inspeccions es van descobrir dos documents que justificaven la gestió de 120 tones de residus, tot i que no es pot acreditar que haguessin rebut el tractament adequat conforme a la normativa. Quan es va verificar la seva procedència, es va evidenciar que havien sigut eliminats de manera incontrolada.
A més, s’ha pogut determinar que la documentació presentada havia estat alterada, simulant així la correcta gestió dels residus. Davant d’aquests fets, els agents del Seprona han obert una investigació per un delicte de falsedat documental contra les cinc persones i les tres empreses implicades.
Les actuacions realitzades han estat comunicades a la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori per les infraccions en matèria de residus i sòls contaminats. Les diligències recollides han estat lliurades al Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d’Ontinyent.