L’AVA alerta sobre la proliferació incontrolada de canyes invasores a València
L’Associació Valenciana d’Agricultors denuncia l’expansió descontrolada de la canya comuna a causa de les pluges torrencials, afectant greument els cultius valencians.
VALÈNCIA, 17 (EUROPA PRESS)
L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) ha alertat recentment sobre la proliferació “sense control” de la canya comuna invasora (Arundo donax) en els camps de cultiu de la província de València, una situació que s’ha originat a conseqüència del dany causat pel temporal del passat 29 d’octubre.
Les intenses pluges i la posterior barrancada d’aquest episodi meteorològic van arrossegar grans masses de canyars invasors que no havien sigut retirades de les lleres, deixant les seues restes sobre les parcel·les agrícoles afectades, exposa l’entitat agrària.
Des de llavors, al llarg de l’hivern i la primavera, les restes vegetals ocultes sota terra han germinat de manera “massiva”. Els agricultors han denunciat que els canyars s’han fragmentat en milers de trossos, que han actuat com a esqueixos, arreplant-se ràpidament i desenvolupant-se “de forma silenciosa però imparable” entre els cultius existents.
Actualment, s’han detectat brots de canyes creixent en diversos tipus de cultius, incloent camps citrícoles, vinyers, arrossars i caquis.
“Les canyes ja superen l’altura d’alguns arbres. Estem davant d’una amenaça que podria cronificarse durant anys si no s’actua immediatament. El més preocupant és que tot això ha crescut sense necessitat de reg, només amb la pluja. Quan comenci la campanya de regs, la seua expansió serà incontrolable”, va advertir Javier Tamarit, agricultor d’explotacions de taronges en Xiva.
A més de l’impacte sobre el terreny, els agricultors destaquen les dificultats en la seva erradicació. La canya és una espècie que creix amb facilitat i en zones sensibles, dificultant l’aplicació de tractaments químics sense danyar els cultius. “Moltes d’estes canyes creixen al costat dels arbres, cosa que impossibilita l’ús d’herbicides. El treball manual per eliminar-les representa un cost elevat i una pèrdua de productivitat”, ressalten.
Davant d’aquesta problemàtica, AVA ha exigit a les administracions competents, incloent la Generalitat i el Govern, que prenguin mesures urgents i implementin un pla que contemple l’erradicació de les canyes tant en les zones públiques com en els camps afectats.
La canya comuna està inclosa en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores i és considerada una de les plantes de reproducció més ràpida i agressiva de l’entorn mediterrani. La seva capacitat de colonitzar àmplies superfícies i la seva resistència a les condicions climàtiques adverses la converteixen en una amenaça directa per a la biocides i la viabilitat econòmica del sector agrícola valencià.
“La deixadesa en el manteniment de les lleres públiques, la falta de previsió institucional i les sancions imposades als agricultors per no poder tocar les canyes, ens han creat un problema gravíssim que requereix una resposta urgent, ja que estem al límit”, va lamentar Cristóbal Aguado, president d’AVA, reclamant “coordinació i suport, tant tècnic com econòmic, per afrontar aquest problema que s’estén entre els agricultors.”