VALÈNCIA
L’equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic ha culminat amb èxit la rehabilitació d’una mantellina (Gymnura altavela), una espècie catalogada com a en perill d’extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN). Fa quasi dos mesos, l’animal havia ingressat a l’Àrea de Recuperació i Conservació d’Animals (ARCA) del Mar després de quedar embullat accidentalment en una xarxa de pesca.
Els professionals de l’Oceanogràfic es van desplaçar a Gandia aquest dimecres per reintroduir la mantellina al seu medi natural. L’animal va ser alliberat a escassos metres de la riba de la platja, en una zona adequada per a la seva adaptació.
La mantellina va ser trobada atrapada en les xarxes de pesca d’una embarcació el passat febrer. La ràpida actuació dels pescadors, que van alertar de la situació, va ser crucial per al seu trasllat immediat a l’ARCA del Mar de l’Oceanogràfic. En arribar al centre, l’animal presentava un estat crític, però l’equip veterinari va implementar un protocol de vigilància intensiva que va resultar decisiu per a la seva recuperació.
Durant el període de rehabilitació, la mantellina ha rebut tractaments de suport vital, a més d’anàlisis clíniques i un seguiment constant del seu comportament, natació i alimentació. Abans de la seva reintroducció, els tècnics li van col·locar una marca identificativa per facilitar el seu seguiment en cas de ser capturada accidentalment en el futur.
La reintroducció de la mantellina és un exemple del compromís de les institucions i dels pescadors amb la conservació de les espècies marines, així com un recordatori de la importància de preservar la biodiversitat del Mediterrani i de l’Atlàntic. Els esforços conjunts permeten garantir que espècies com la mantellina puguin continuar existint en els nostres oceans.