MADRID, 17 (EUROPA PRESS) – La imatge d’un xiquet de 9 anys mutilat a causa d’un atac israelià a Gaza, capturada per la fotògrafa palestina Samar Abu Elouf, ha estat seleccionada com a fotografia de l’any en el World Press Photo 2025.
La icònica fotografia mostra a Mahmoud Ajjour, un menor que es troba en una samarreta, amb els braços mutilats. En el moment de l’atac, la seva família intentava fugir, i ell va tornar per animar els altres a seguir avançant, però una explosió li va amputar un braç i va danyar l’altre. Aquesta informació ha estat facilitada per la Fundació World Press Photo en el seu lloc web.
Després de ser evacuat a Catar, Mahmoud ha començat un procés intensiu de rehabilitació. Actualment, està aprenent a realitzar tasques quotidianes com jugar amb el seu telèfon, escriure i obrir portes, utilitzant els seus peus. A més, requereix assistència especial per a activitats bàsiques com menjar i vestir-se. El seu principal desig és aconseguir pròtesis que li permetin viure la seva vida com qualsevol altre xiquet.
La Fundació World Press Photo ha posat de manifest com els xiquets es veuen afectats d’una manera desproporcionada en conflictes i guerres. Segons les Nacions Unides, al desembre de 2024, Gaza registrava el nombre més alt de xiquets amputats per càpita a nivell mundial.
Samar Abu Elouf, l’autora de la pràctica fotogràfica, és originària de Gaza i també va ser evacuada al desembre de 2023. Actualment comparteix complex d’apartaments amb Mahmoud a Doha, on ha forjat connexions amb altres famílies i documenta les experiències dels gazians amb ferides greus que han aconseguit sortir per cercar tractament.
En la mateixa edició del concurs, la imatge titulada ‘Creuar la nit’, del fotògraf nord-americà John Moore, ha estat finalista. Aquesta fotografia retrata la realitat desgarradora de la migració xinesa entre Mèxic i els Estats Units, subratllant la desesperació de persones que busquen una vida millor.
Com a segona finalista, s’ha seleccionat la imatge ‘Sequera en l’Amazones’ del mexicà Musuk Nolte, que mostra els efectes del canvi climàtic en comunitats vulnerables. Aquesta instantània retrata un jove portant menjar a la seva mare en un poble que, a causa de la sequera, ha de caminar 2 quilòmetres per un llit de riu sec.
El jurat d’aquesta edició ha triat les imatges guanyadores i finalistes entre una àmplia selecció d’imatges agrupades en els temes de conflicte, migració i canvi climàtic. L’impacte devastador de les guerres en la infància ha estat reflectit en més d’una fotografia. Per exemple, el fotògraf alemany Florian Bachmeier ha capturat a una xiqueta de només sis anys que, després de fugir de casa seua a Ucraïna, pateix episodis de pànic i trauma.
A més, un altre dels treballs seleccionats cobreix un moment posterior a un atac contra el candidat republicà Donald Trump, en què el servei secret dels Estats Units l’assisteix per baixar de l’escenari després d’un incident amenaçador durant un míting de campanya.