L’astronauta Sara García Alonso ha compartit les seues reflexions sobre el turisme espacial i la seua importància per a l’aprenentatge tecnològic durant la trobada ‘Leer conCiencia’ de la Universitat Politècnica de València. Amb una assistència que supera les 400 persones, molts xiquets i adolescents han aprofitat l’ocasió per a preguntar a una de les primeres astronautes espanyoles de l’Agència Espacial Europea.
García Alonso va destacar que, si bé el creixement dels vols espacials permet un major coneixement tecnològic, és essencial prioritzar els viatges amb finalitats professionals. “Els viatges professionals han de tenir un propòsit més enllà del simple gaudi turístic”, va assegurar.
Durant l’acte, García va presentar el seu llibre ‘Òrbites’, explicant les seues experiències vitals, que inclouen no només l’entrenament intensiu per a l’espai, sinó també desafiaments com el bullying. “Aquestes ferides poden marcar la vida d’un adult, així que és crucial compartir el sofriment amb amics i familiars”, va recomanar.
Amb un missatge d’optimisme, García va encoratjar els joves a explorar i somiar. “Els meus pares em van permetre volar. És important deixar als xiquets créixer sense florir pressions sobre el seu futur”, va afegir.
La xerrada va incloure records significatius per a García, com el moment en què va ser seleccionada per formar part de l’ESA després d’un llarg procés de selecció. “Va ser un moment de gran orgull i incredulitat”, va recordar amb emoció.
A més, García va fer menció a la nova era espacial que s’està vivint actualment, marcada per l’entrada de múltiples empreses privades que, en col·laboració amb agències espacials de tot el món, estan democratitzant l’espai.
Després de la presentació, gairebé 200 persones van fer cua per a aconseguir una dedicatòria del seu llibre, un testimoni de l’interès que genera l’astronauta.
Sara García Alonso, biòloga molecular del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques, va ser seleccionada entre 23.000 candidats per a formar part de l’equip d’astronautes de l’ESA. Al octubre de 2024 iniciarà el primer dels tres programes de formació de reserva d’astronautes a Colònia, Alemanya.