Compromís ha denunciat recentment la supressió de la referència a la violència masclista en la llei 15/2017 de polítiques integrals de joventut, a causa de les esmenes presentades pel PP i Vox en el context de la llei d’acompanyament als pressupostos del 2025. Aquesta acció ha portat la coalició a acusar aquestes dues formacions de traspassar línies absolutament infranquejables.
En concret, la controvèrsia afecta a l’article 5 de la norma, que estableix que les administracions públiques han de desenvolupar polítiques de joventut amb perspectiva de gènere per potenciar la igualtat real entre els joves. Amb les esmenes presentades, es suprimeix la necessitat que aquestes polítiques incloguen la perspectiva de gènere, una decisió criticada per la coalició.
El síndic de Compromís a Les Corts, Joan Baldoví, ha lamentat que s’haja eliminat aquest concepte crucial en una llei que afecta directament els més joves, un període crític per tractar la qüestió de la violència masclista. Baldoví ha qualificat d’«atac» aquest canvi, en una matèria que abans comptava amb un consens majoritari en la societat valenciana.
A més, Compromís ha calculat que aquestes mesures en matèria d’impostos podrien suposar un forat pressupostari de 275 milions d’euros per a la Generalitat, relacionat amb el perdó d’impostos als més rics, com l’impost de patrimoni o el de transmissions. Aquesta quantitat, ha afirmat Baldoví, podria equivaldre a la creació de 40 centres educatius, 50 centres de salut o 5.000 metges a la nostra comunitat.
En un altre ordre de coses, Baldoví ha mencionat que durant el ple de Les Corts, es debatrà una proposició de llei de Compromís que busca modificar l’estatut dels expresidents de la Generalitat. La proposta pretén impedir que puguen cobrar 75.000 euros durant 15 anys i eliminar la seva presència en el Consell Jurídic Consultiu (CJC).
Segons Baldoví, les institucions han de ser respectades, així com els exdirigents, però critiquen que l’estatut actual no està alineat amb el que hauria de ser. Argumenten que el CJC hauria de comptar amb experts que avalen la seva trajectòria, i no amb expresidents per automàtica. També postulen que un expresident no hauria de gaudir de serveis com un xofer permanent a càrrec de la Generalitat.
En conclusió, Baldoví considera que és interessant conèixer la posició de la resta de partits respecte a aquesta iniciativa. Ell defensa que es tracta d’una proposta raonable i que reflecteix el sentiment de la gran majoria de la població valenciana.