Els últims anys, diversos estudis han subratllat l’impacte positiu de l’exercici físic en pacients oncològics. En aquesta línia, un grup d’investigadors del Departament de Didàctica General i Didàctiques Específiques (Àrea d’Educació Física i Esportiva) de la Universitat d’Alacant (UA), en col·laboració amb el Servei d’Urologia de l’Hospital General Universitari Doctor Balmis, ha iniciat un projecte pioner per a avaluar els efectes de l’entrenament de força-potència en homes amb càncer de pròstata que reben teràpia de privació d’andrògens.
L’estudi està liderat pels professors i investigadors Juan Tortosa Martínez, Sergio Sebastiá Amat, Gema Sanchís Soler i Sergio Sellés Pérez. A més, hi participen Jalila El Klahi Salmoun, estudiant del Programa de Doctorat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, i Mar Marco, alumna del grau en aquest àmbit, tal com explica la institució acadèmica en un comunicat.
La doctora Silvia Chillón Sempere, uròloga i investigadora de l’Hospital General Universitari Doctor Balmis, també té un paper clau en el reclutament de pacients, informant-los sobre l’estudi i derivant-los a l’equip de la UA, sempre que compleixin els criteris d’inclusió.
Els participants escollits completen qüestionaris i proves físiques dissenyades per a avaluar la seua força, potència, resistència cardiovascular i equilibri. Un cop seleccionats, inicien un programa de 24 setmanes amb dues sessions setmanals de 60 minuts, que es realitzaran a les instal·lacions esportives de la UA, amb l’objectiu de millorar així la seua condició física i qualitat de vida.
A més, aquest treball no sols servirà de fonament per a una tesi doctoral, sinó que també contribuirà a ampliar el coneixement sobre els beneficis de l’exercici en pacients amb càncer. Una vegada finalitzat l’estudi, el Servei d’Esports de la UA oferirà als participants la possibilitat de continuar amb un programa d’entrenament supervisat, promovent així l’adherència a l’exercici i el seu benestar a llarg termini.