El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats juntament amb el Fons Europeu d’Inversions (FEI) han llançat ‘Innvierte Deep-Tech Tech Transfer’, un nou instrument financer de capital de risc dissenyat per a potenciar l’ecosistema espanyol de transferència de tecnologia disruptiva.
Este innovador fons comptarà amb una inversió inicial de 353 milions d’euros, dels quals el Ministeri aportarà 300 milions a través del Centre per al Desenrotllament Tecnològic i Innovació (CDTI), mentres que el FEI contribuirà amb 53 milions i serà responsable de seleccionar els fons participants.
La firma de l’acord
La firma de l’acord va tindre lloc a València, amb la presència de la ministra de Ciència Diana Morant i representants del FEI. La iniciativa busca identificar projectes tecnològics altament disruptius dins de l’ecosistema de ciència profunda, que inclou universitats i centres d’investigació, amb potencial per a impactar significativament en la vida de les persones i enfortir la competitivitat empresarial i econòmica d’Espanya.
Suport integral per a projectes deep-tech
A més d’aportar finançament, Innvierte Deep-Tech Tech Transfer acompanyarà als projectes seleccionats en tot el procés, des de l’anàlisi de viabilitat fins a la seua comercialització. Este suport integral és vital per a tecnologies anomenades de deep-tech, que solen enfrontar dificultats per a trobar inversió a causa de la seua complexitat i alt cost.
Objectius de la ministra Diana Morant
La ministra Diana Morant va destacar que l’aposta pública busca transformar la ciència en solucions innovadores que beneficien a la societat i contribuïsquen al desenrotllament territorial. La iniciativa també pretén professionalitzar als equips de transferència tecnològica i gestors de fons especialitzats en deep-tech.
Innovació amb impacte social
Un exemple del tipus d’innovació que es desitja fomentar és l’exoesquelet infantil desenrotllat per Elena García Armada, científica del CSIC, que representa com la investigació espanyola pot traduir-se en avanços de gran impacte social.
Rols del CDTI i FEI
El CDTI i el FEI actuaran com coinversores en els fons especialitzats, encara que cada un mantindrà autonomia en les seues decisions d’inversió. El FEI gestionarà la convocatòria i selecció dels fons que dirigiran la inversió cap a projectes de transferència tecnològica i deep-tech a Espanya.
Estrategia i futur
Amb este instrument, Espanya complementa els seus programes de suport a pimes innovadores i amplia les solucions financeres disponibles per a la maduració tecnològica. L’estratègia 2024-2027 del CDTI impulsa la innovació espanyola per a posicionar al país com un pol europeu líder en tecnologies disruptives amb alt impacte socioeconòmic.