Compromís ha posat en marxa una nova pàgina web amb l’objectiu de denunciar possibles censures, manipulacions i la reducció de l’ús del valencià en les emissions de la radiotelevisió pública valenciana, À Punt.
El síndic de Compromís, Joan Baldoví, juntament amb les diputades Maria Josep Amigó i Nathalie Torres, va presentar el Observatori d’À Punt. Esta iniciativa busca ser un mecanisme de control i fiscalització obert tant a la ciutadania com als treballadors del mitjà.
Augment dels intents de silenciar la pluralitat
Segons Baldoví, des que el Partit Popular governa a la Comunitat Valenciana, han augmentat els intents per silenciar i limitar la pluralitat, llibertat i ús del valencià, aspectes que considera fonamentals per a la cadena i que reflectixen les aspiracions dels valencians en crear À Punt.
Control polític i manipulació
Maria Josep Amigó ha assenyalat que el control polític, opacitat i manipulació que aplica el PP recorda els pitjors moments de Canal 9. La web permetrà a ciutadans i empleats denunciar anònimament estes pràctiques i exigir major transparència.
Publicació de notícies i informes
A més, es publicaran notícies relacionades amb estes irregularitats i es proposaran millores, complementades amb informes periòdics sobre el funcionament del servici públic audiovisual. L’objectiu és dignificar la cadena i promoure una informació veraç, independent i objectiva que impulse el sector audiovisual valencià.
Protecció i ús del valencià
Nathalie Torres va destacar que À Punt va ser creada per a protegir i recuperar el valencià, llengua que amb la nova llei promoguda per PP i Vox ha deixat de ser vehicular en la cadena, vulnerant els drets lingüístics de la població valenciana.
Preocupació pel creixement del castellà
A més, l’actual director d’À Punt ha defés augmentar l’ús del castellà per a incrementar l’audiència, la qual cosa preocupa a Compromís. Si la reducció del valencià continua, planegen denunciar-lo davant el Consell d’Europa, que supervisa la Carta de llengües minoritàries.
Crítica a la falta de transparència
Finalment, Baldoví va criticar la falta de transparència en l’agenda del president de la Generalitat, Carlos Mazón, qualificant-la d’anomalia i va demanar al PP que deixe de prioritzar resultats electorals i mostre dignitat apartant a un president poc present i amb deficiències en la seua gestió.
Esta plataforma suposa un pas important per a defendre la pluralitat, la llengua valenciana i la transparència en les institucions públiques del sector audiovisual a la Comunitat Valenciana.